I oktober började samhällsbyggnad, miljö i Skellefteå att skicka ut information och besöka företag som har kemiska produkter i sina butiker, för att de ska uppmärksamma den nya märkningen.
Alla förpackningar ska vara märkta med en tydlig varningstext på svenska och ha ett varningsmärke med en symbol på vit bakgrund en röd ram och även kännbart för synskadade. Vissa produkter ska även ha en barnskyddande förslutning.
Tidigare var märkningen orange och inte lika tydlig. Hela distributionskedjan har ansvaret tillverkare, importörer, distributörer och återförsäljare ansvarar att produkterna är rätt märkta. Kemikalieinspektionen har tagit fram en handlingsplan för en giftfri vardag där barn och ungdomar särskilt ska skyddas.
I Sverige används mellan 15 000- 20 000 olika kemikalier och tillför 30 miljoner ton miljö- hälsofarliga ämnen varje år.
I år har Skellefteå kommun och 150 andra kommuner deltagit i ett nationellt tillsynsprojekt med att informera och besöka butiker som har kemiska produkter i sitt sortiment och i december kommer de att skicka in en sammanställning till Kemikalieinspektionen.
Norran fick följa på ett besök hos Liljas konst och ram som säljer en del kemiska produkter i form av färg och rengöringsmedel för konstmaterial.
– Jag tycker att det är jätteviktigt för miljön att ha rätt märkning, och vi har varit i kontakt med återförsäljare och har fått lappar för att kunna märka om de varor som hade fel märkning, säger Amanda Töyrä som jobbar på Liljas konst och ram.
– Vi har besökt ett 20-tal företag bland annat bensinstationer, möbelaffärer, trädgårdsbutiker, spa, poolbutiker och hobbyaffärer och på nästan alla ställen har det funnit produkter som de var varit tvungna att plocka bort för de inte har haft rätt märkning i väntan på nya etiketter, berättar Anna Bodén, miljöinspektör.