Umeå kommun vill göra alla anställda ”hemliga”

Umeå kommun vill belägga nästan samtliga uppgifter om offentliganställda med sekretess. Något som enligt Ingvar Näslund, VK:s chefredaktör, skulle vara ett nederlag för såväl allmänheten som media.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Not Found2016-05-15 15:25

Sveriges regering har lagt fram flera hårt kritiserade förslag på ändringar i offentlighets- och sekretesslagen, vilket skulle innebära att offentliganställdas privata kontaktuppgifter, så som personnummer och telefonnummer, blir hemliga. En allvarlig utveckling mot det sämre, menar VK:s chefredaktör Ingvar Näslund som beskriver regeringens förslag som en inskränkning av offentlighetsprincipen.

– En central byggsten i vår demokrati är just allmänhetens insyn i det offentliga. Att nu sträva från denna princip känns både oroande och allvarligt, konstaterar Näslund.

Begränsad tillgång

Om förslaget blir verklighet skulle det begränsa medias möjlighet att granska den offentliga sektorn, alltså allmänhetens möjlighet att ta del av viktig information.

– Det skulle exempelvis aldrig vara möjligt att göra en granskning likt den VK gjorde kring lärare i länet som dömts för sexualbrott. Där var tillgången till de offentliganställdas personnummer avgörande. Alltså skulle sådan information fortfarande vara okänd om ett förslag likt det som nu ligger på bordet var en verklighet, säger Näslund och tillägger:

– Jag är både besviken och förvånad om just Hans Lindberg (S) vill gå ännu längre i att begränsa offentlighetsprincipen. Det rimmar illa med de uttalanden som så ofta görs om ökad transparens.

Umeå kommun vill, trots kritiken mot grundförslaget, alltså gå ännu längre och belägga nästan samtliga uppgifter för de offentliganställda med sekretess.

”Hotfullare stämning”

Kommunalrådet Hans Lindberg (S) skriver i sitt remissvar, tillsammans med tillväxtdirektören Johan Gammelgård, att även de anställdas namn, lön och tjänstetitel bör beläggas med sekretess. Detta för att lösa en problematik gällande hot och våld mot de anställda.

– Vi kan se en hotfullare stämning i samhället. Därför måste vi som arbetsgivare, utifrån arbetsmiljölagen, vidta åtgärder för att kunna garantera en säker arbetsmiljö, säger Lindberg (S).

Hur ser problematiken kring hot och våld ut i Umeå kommun?

– Den är påtaglig, speciellt där beslut fattas och där anställda möter individer. Just därför välkomnar vi detta förslag.

Men, förslaget inskränker ju en grundlag?

– Detta är ett yttrande, vi får alltså se vad förslaget blir. Vi har inte haft någon djupare diskussion om hur detta eventuellt påverkar de demokratiska aspekterna. Vi har som sagt haft säkerheten för våra anställda i fokus, säger Lindberg (S).

Ted Andreasson// Västerbottens-Kuriren

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om