Hotellarrendatorn i Malå, Artur Prifti, tog tag i saken för två år sedan. Långsamt håller nu attraktionen på att ta form.
– Trivsel för oss från Tyskland bygger jättemycket på att vi får integrera oss med ert sätt att leva, att vi får ta del av kulturen som omgärdar plats och miljö, säger Johann Schatton, ledare för gruppen som nu vistats en vecka.
– Snön är ett av dragplåstren men också levnadssätt och inte minst det samiska som vi får ta del av genom besök hos Börje Stenlund, berättar han.
Artur Prifti har ett samarbete med Börje Stenlunds samiska företag och med flygbolaget som kör på Arvidsjaur. Man såg vinster i ett kunna fylla platserna från Tyskland, och äventyrspaketen kom till.
Snöskor, pimpelfiske, snöskoter, samisk kultur och hundspann är något av vad som står på agendan nu.
– Jag tror att alla Malåbor har något att bjuda på om man bara känner för att delta och vidga sin egen vänkrets, säger Johann Schatton.
Det är lite som att vara mentor, beskriver han.
– Om alla hjälper till, kommunen, företag, föreningar, privata - alla, då får också alla ut så mycket mer av att det kommer nya människor på besök. Vi gillar det vi får, det tar förstås tid att utveckla detta optimalt, säger Schatton.
Dagen badar i solljus. Snöskorna sätts på fötterna och Johann Schatton traskar iväg ovanpå snön trots att den för dagen är porös och fluffig.
– Det här är kultur det här också, säger han. Det var forna tiders sätt att gå på snö, lite modifierad kanske, men samma tanke.
Artur Prifti har också önskemål om förbättrat samarbete med andra aktörer i Malå.
– Det finns inte längdskidor och inte heller skoter med guide att hyra här på orten. Det får vi åka till Arvidsjaur för att fixa, säger han.
Detta är han inte nöjd med.
– Nej, jag vill verkligen att man lägger på ett kol och hjälper till. Hoppas att kultur- och fritidsnämnden kan erbjuda den servicen, säger Artur Prifti.
Det här är kultur det också, säger han. Det var forna tiders sätt att gå på snö, lite modifierad kanske, men samma tanke