Han är sjuksköterska vid ambulansmottagningen, Skellefteå lasarett och säger:
– Vid hjärtstopp är varje minut dyrbar och kan rädda liv. Hjärtkompressioner upprätthåller 30 procent av hjärtkapaciteten. Det är tillräckligt för att blodet ska pumpa runt, säger han.
Omvänt så innebär varje minut utan hjärt- och lungräddning (HLR), 10 procents minskad chans att få igång hjärtat.
– Även om man inte har HLR-utbildning, så ska man göra hjärtkompressioner. Det köper tid tills vi är på plats och man kan inte förvärra patientens tillstånd vid kompressioner, även om man inte gör exakt rätt, säger Olof Eliasson.
För att öka chansen till överlevnad vid hjärtstopp, finns också hjärtstartare utplacerade på olika platser. Guide till var de är utplacerade finns på hjärtstartarregistret.
Överlevnadsfrekvensen har ökat vid hjärtstopp, över tid, och högre andel privatpersoner har gått HLR-utbildning. Det beror på att HLR belysts, bland annat i dag. Då infaller restart heart day. Därför vill ambulanssjukvården slå ett slag för HLR och visa upp ambulansens nya utrustning, Lucas 2. Den går på el, underlättar ambulanspersonalens arbete avsevärt och maskinen kan hålla på upp till 45 minuter med hjärtkompressioner.
Ett exemplar av Lucas 2 finns hos ambulansen i Skellefteå. Den följer med vid alla hjärtstopp. Syftet är att hjärtkompressionerna maskinen gör, ska få igång en retning hos det hjärta som stannat. Sedan kopplas en defibrillator till hjärtat, som sedan ger en strömstöt genom hjärtat.
– Det är så vi kan starta ett hjärta igen, för det är oerhört sällan som man får igång hjärtat enbart med kompressioner, förklarar Olof Eliasson.
Han understryker dock att fler och fler hjärtstopp får en lyckad utgång – tack vare utrustningen i ambulanserna, som nu utökats med Lucas 2 och god utbildning.
– Vi har sällan två hjärtstopp samtidigt, men i den bästa av världar skulle vi vilja ha två Lucas 2 här på stationen. Lucas 2 underlättar vårt arbete, då vi slipper göra kompressioner manuellt. Men naturligtvis klarar vi jobbet även utan Lucas 2.