Byaföreningen och Kalvträsk fiskevårdsförening påbörjade sommaren 2012 ett projekt med att iordningställa tre mil vandringsleder och ett bygge av en servicebyggnad. Då visste de inte om de skulle få några EU-medel eller inte. När väl beslutet om pengarna kom anställdes Björn Bergström som projektledare för arbetet.
– Syftet är att det ska komma hit turister och att sommargästerna som redan besöker oss ska fortsätta att komma hit. Det pratas mycket om att turismen ökar, med det är svårt att veta på förhand om hur många som vill komma hit. Intresset från byborna har varit otroligt bra. I dagsläget är vi uppe i 1 000 ideella arbetstimmar, men vi ska upp i 1 600 innan vi är klara, säger Björn Bergström.
Hela projektet kommer att kosta 1,5 miljoner kronor och 400 000 av dem bekostas av byaföreningen, resten är EU-medel via Trekom leader.
Ove Söderström, ordförande i Kalvträskbygdens byaförening, berättar att de tidigare har byggt tre fyrbäddsstugor och att det nya servicehuset blir ett bra komplement till dem.
– För byn handlar det om att affären ska räddas och bli kvar med hjälp av turisterna. När jag växte upp hade vi tre affärer i byn och nu handlar det om att en ska överleva, säger Ove Söderström.
På 1930-talet fanns det som flest människor i Kalvträskbygden. I församlingen bodde det då ungefär 1 300 människor och i dag är det nere ett 40-tal fast boende i Kalvträsk by.
– Jag tror inte på en stor vändning utan här handlar det om att bromsa tappet. Det kommer att ta flera år att jobba in turismen. Vi tror inte att en massa busslaster kommer redan i år. Det kommer att öka eftersom. Vi har inga häftiga upplevelsegrejer, utan det är stillhet och möjligheten att finna sig själv i lugn och ro som vi erbjuder. Tystnad, natur och fiske är vad vi har, säger Ove Söderström.