Socialdemokraterna och Centern fortsätter att öka i de senaste opinionsmätningarna. För Kristdemokraterna och Miljöpartiet ser det betydligt tuffare ut. De båda partierna ligger under riksdagsspärren på fyra procent. Miljöpartiet når bara tre procent, det är den lägsta noteringen sedan september 2001.
– Kanske var vi lite naiva då vi gick in i regeringen. Det är inte lätt för ett litet parti, risken är att man blir "uppäten" av det stora partiet. Vi har inte haft det lätt att få genomslag för våra hjärtefrågor, säger Rune Wästerby som inte vill anklaga ledningen för opinionstappen.
Han anser också att Miljöpartiet tagit ett stort ansvar genom att ställa upp i ett svårt parlamentariskt läge.
Tuffa frågor
– Migrationsöverenskommelsen och brunkålsförsäljningen av Vattenfall är dock frågor som varit svåra för oss och som kanske har skapat oklarheter kring vad vi egentligen står för.
De frågor som nu diskuteras flitigt rör sig inte heller om ämnen som ligger Miljöpartiet närmast hjärtat. Det handlar bland om fler poliser, rättssäkerhet och säkerhetspolitiska frågor. När det gäller partiet lokalt så har viss turbulent rått på så sätt att politiker lämnat sina uppdrag.
– Det rör sig dock inte om revolter mot partlinjen, det handlar om att personer lämnat sina uppdrag av personliga skäl, säger Rune Wästerby som sitter på ett av de fyra fullmäktigemandaten.
Får då Miljöpartiet i Skellefteå genomslag för sina motioner?
– Det händer inte ofta, även om de styrande ibland kan ge lovord för att vi som parti tar bra initiativ.
Rune Wästerby sätter hopp till att fler ungdomar tecknat medlemskap.
– Dessvärre är det dock svårt att få dessa nya medlemmar att ta på sig förtroendeuppdrag.