Magnus Lestander kommer ursprungligen från Arjeplog och vet mycket väl hur det är att arbeta som polis i inlandet.
– Ibland ska en bil täcka en yta som är lika stor som Danmark. Det handlar om arbetsmiljön för dem som jobbar där, säger han.
Toppstyrt
Magnus Lestander tycker att det har blivit för toppstyrt med den nya organisationen. Lokalpolischeferna har inte mandat att styra och jobba självständigt.
– Men jag tror att det är på väg att luckras upp. Man ser att det inte funkar. Det som krävs är en verksamhetsanalys och att det tillsätts mer resurser, säger han.
Svårt att rekrytera
Samtidigt konstaterar han att de problem som finns i inlandet inte bara beror på omorganisationen. Där har det länge varit svårt att tillsätta tjänster när folk gått i pension.
En lösning har varit att kommendera poliser. Men det ser inte Magnus Lestander som någon långsiktig utväg.
– Det finns en lösning och det är att höja lönen. Man måste ta ett helhetsgrepp och se till att det blir en attraktiv arbetsplats för dem som jobbar där.
Rättvisefråga
Magnus Lestander tycker att det är rätt att norrlandspolitikerna protesterar:
– Det är en rättvisefråga. De som bor i glesbygden betalar också skatt. Det värsta som kan hända är att folk som inte får hjälp slutar ringa och i stället tar saken i egna händer.
Lars Wahlberg, polisområdeschef i Västerbotten, säger att Norsjö–Malå har fått förstärkt bemanning och att det har lett till att det nu också är bra snurr på den yttre verksamheten.
Förstärkning
Däremot är läget fortsatt ansträngt i Södra Lappland. Men även där är en förstärkning på gång.
– Min bedömning är att Södra Lappland förhoppningsvis ska ha netto sju, åtta fler medarbetare i slutet av hösten, säger Lars Wahlberg.
Ibland ska en bil täcka en yta som är lika stor som Danmark.