Det säger Håkan Holmkvist som leder det så kallade Bisaprojektet. Bakgrunden är att statsmakterna ställer krav på kommunerna att ordna bostad, jobb eller utbildning, skola med mera till den grupp som fått uppehållstillstånd.
I fjol ställdes krav att Skellefteå kommun skulle ordna boende till 100 personer. Uppgiften löstes, men det var svårt är kommentarerna från socialkontoret. I år ska som sagt 170 personer tas emot. I fjol inventerades tomma hus på landsbygden. Frågan som ställdes var – finns det fastighetsägare som är villiga att hyra ut hus? 800 fastigheter har kartlagts och frågan om uthyrning har gått ut till ett par hundra fastighetsägare.
– I dagsläget är 12 hus uthyrda och efter sommaren kan antalet utökas, säger Håkan Holmkvist om konstaterar att flera bitar måste finnas på plats innan uthyrning kan ske.
Ingen förtur
Det handlar bland annat om tillgång till kommunikationer, skola, affärer med mera. Förutom de utrikesfödda som är anvisade till kommunen finns det också många egenbosättare, som är utrikesfödda, som ordnat boende på egen hand.
– Det förs diskussioner med Skebo också för att försöka lösa bostadssituationer för de som är anvisade, men några förturer förekommer inte, säger Håkan Holmkvist.
Flyttkedjor
Närmare 70 av de 170 som är anvisade till kommunen har anlänt, men nu stundar ännu större utmaningar, att ordna boende till ytterligare 100 personer under året. Visst hopp finns att flyttkedjor kan inledas då kraftig nybyggnation pågår.
– Men det dröjer innan flyttkedjorna tar fart på allvar.
Har då kommunen tvingats till nödlösningar i några fall?
– Ja, det kan handla om boende på vandrarhem och campingstugor under kortare tid, säger Håkan Holmkvist.
Det kan handla om boende på vandrarhem och campingstugor under kortare tid.