På torsdagen var Migrationsverket på plats i byn för att informera.
– Vi är här för att informera och för att svara på era frågor, säger Torbjörn Nilsson från Migrationsverket, till 30-talet åhörare som samlats i Parkskolan.
Flera frågor handlar om det verkligen är lämpligt för nyanlända att placeras i en liten by som Glommersträsk.
– Vi har mycket bra erfarenheter av att ha en lämplig mängd asylsökande på sådana här ställen. När jag först kom hit kände jag direkt att det var ett perfekt ställe. By med skola fortfarande kvar. Det brukar fungera klanderfritt på sådana här småorter jämfört med storstäder. Språket brukar också lösa sig. Särskilt barn är otroligt duktiga på att snabbt lösa det, säger Sven Lindbom, Migrationsverket.
Som asylsökande har de inte rätt till sfi, men barnen får gå i skolan. Det är också möjligt för vuxna att praktisera, vilket Nilsson menar kan vara en möjlighet för Glommersträsk där det idag finns flera företag.
Vad som till en början var en ganska negativ inställning i diskussionen avslutades med positiva tongångar.
– Jag tycker att vi ska göra vad vi kan för att de ska få det så bra som möjligt här, för ingen lämnar hus och hem bakom sig frivilligt, så känner i alla fall jag, säger bybon Erik Edström, och bybon Lotta Johansson fick den avslutande repliken.
– Jag tycker det är viktigt att vi får veta när de kommer, så vi kan hälsa dem välkomna till Glommersträsk.
Malin Johansson/NN
Det brukar fungera klanderfritt på sådana här småorter jämfört med storstäder.