Trästockfestivalen lägger ner campingen

Sedan starten på 90-talet har det tältats på Rovön i samband med Trästockhelgen – tills nu. Festivalen väljer att lägga ner campingen. ”Intresset har dalat”, säger Agnes Lundmark, festivalgeneral.

Foto: Foto: Christoffer Åhlund

Not Found2017-03-29 13:02

Sedan början av 10-talet har antalet betalande campingbesökare minskat från uppemot 2 000 till bara några hundra personer.

– Vi har inte klarat av utgifterna som campingen för med sig. Det är en hög kostnad för en gratisfestival och har blivit ohållbart för vår ekonomi, säger Agnes Lundmark.

Det var länge fritt för vem som helst att tälta på området under festivalhelgen. I slutet av 00-talet bestämde Trästockfestivalen i samråd med myndigheter att området skulle inhägnas, att poliser och säkerhetspersonal skulle öka sin närvaro och att en campingbiljett skulle kosta pengar. 

I samband med att området inhägnades skärptes reglerna för alkohol på området. Det har även gjorts insatser för att inte minderåriga ska bli onyktra och vänner och bekanta till camparna har nekats tillträde till området.

Det är saker som kan ha bidragit till att intresset har minskat.

– Man vill väl gärna att det ska vara fritt och att man får göra vad man vill. Av det vi har hört är det en bidragande faktor att säkerhetsfrågorna har skärpts. Sedan har biljettpriset höjts med några hundra kronor.

Nu tar en era slut.

– Det är jättetråkigt att behöva lägga ner campingen. De som har varit på området har haft det otroligt härligt. Men Trästockfestivalen behöver en chans att återhämta sig och vi måste prova det här för att se hur det löser sig. 

Trästockfestivalen har letat efter alternativ till campingen men har inte fått napp ännu.

– Vi hoppas att vi kan hitta någonting, men det är osäkert just nu. Sedan finns det alltid Vitbergscampingen, även om den ofta är belagd på sommaren, och hotellrum som man kan boka. 

Ni har genomfört förändringar och folk tappade intresset. Är ni självkritiska på något sätt?

– Nej, vi känner att förändringarna var nödvändiga, vilket vi kom fram till i samråd med myndigheter. Det var för att campingen skulle överleva. Det finns inget vi ångrar.

Finns det inte en risk att det uppstår piratcampingar?

– Det vet vi inte. Vi får se, trycket verkar inte vara så stort att få bo på en camping. Vi tar det som det kommer tillsammans med myndigheter, säger Agnes Lundmark.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!