Ett hundratal personer hade begett sig till Flocktjärn i det fina vädret och det fanns en hel del inom skogsbruk och träförädling att ta del av. Många stannade till och tittade på då arboristen Robin Elfvin i sina spikskor och säkerhetslinor, klättrade upp i en trädtopp för att visa hur det går till att fälla träd i sektioner.
– På väg upp kvistar jag trädet och sedan fälls toppen. På väg ner tas stammen ner i sektioner.
Robin berättar att det ofta är i trånga utrymmen eller där man inte kommer åt med skylift som metoden används.
– Det är viktigt att bedöma trädens skick och lutning och att ha rätt utbildning och skyddsutrustning. Det är inte riskfritt att fälla träd och säkerheten är viktig, säger han.
Kreativ motorsågskonst
Spånet yrde då Bengt-Erik Nilsson skapade fantasifulla skulpturer med motorsågen. Bengt-Erik berättar att han vid 20-års ålder utbildade sig till träbildhuggare och sedan dess har han både restaurerat gamla möbler från olika epoker och takdekorationer i kyrkor.
– Det har nu gått 35 år och jag håller på än. För tio år sedan gjorde jag den första skulpturen med motorsåg och det är så roligt att se en figur växa fram under motorsågen, säger Bengt-Erik med ett leende.
Stort intresse för hantverk och byggnadsvård
Timmermannen Ante Melin visar hur timmerhuggning på traditionellt vis går till. Han berättar att fokus på hållbart byggande är stort.
– Intresset för och byggnadsvård och hantverk i allmänhet har ökat. Det finns många olika utbildningar och det är kul, säger han.
Alldeles intill parkeringen visade Mattias Larsson och Jeanette Vikström med sina nordsvenska brukshästar Mana och Isak hur det går till att dra fram timmer i skogskörning.
På området fanns förutom skogsmaskiner och skogsprodukter även marknadsstånd med olika hantverk, lokalproducerade matvaror och hembakat bröd till försäljning. Över öppen eld grillades hamburgare och det serverades kolbullar med stekt fläsk och lingonsylt.