Utanför fönstret pågår aktivitet. En stor traktor kör in i ett stort spånförråd, lastar kutterspån i skopan, föraren höjer skopan och tömmer spånlasset i ett lastbilssläp. En blygsam kö av traktorer och bilar med släpvagnar bildas en bit bort: Klockan är 11, det är torsdag och dags för drop-införsäljning av bland annat kutterspån på sågen.
– Jag ska köpa täckbark för att använda i trädgården, säger Anders Lindroth från Bergsbyn där han står i kassan hos Stefan Brännström för att betala.
Täckbarken ska helst ”vila” en vinter innan det läggs ut, förklarar han.
Han kör in på området. Traktorföraren fyller skopan till hälften med täckbark och placerar ut den i släpvagnen bakom Anders Lindroths bil.
Spån till djuren
Arne Westermark har travhästar hemma i Lund. Hans sikte är inställt på kutterspån, som används som strö i stallet. Han kör traktor och har en stor, hög släp som snabbt fylls.
– Jag brukar hämta spån två gånger på hösten och en gång på våren, säger han.
För de som inte har möjlighet, tid eller fordon stora nog att åka på drop-in, så går det lösa på annat sätt.
– Vi kör även ut spån till bönder. En del bönder tar en hel bil, säger Stefan Brännström.
Och då talar han inte om en personbil, utan om en hel lastbil full med spån.
Företag köper också produkter av sågverk. Då handlar det till exempel om torrflis för eldning.
Många sorter
Förutom kutterspån finns många andra produkter till försäljning på sågen i Kroksjön:Råflis, torrflis, råbark, städbark och råspån.
– Jag ska köpa råspån för att använda till täckdikning, säger Rickard Markström, Ursviken, som sitter i sin egen traktor och väntar på att få sin släp fylld.
Han har jordbruk i Hjoggböleliden och ska lägga dräneringsrör som han sedan täcker med råspån. För hans del ingår drop-in-försäljning i Kroksjön i vardagen:
– Jag brukar också hämta kutterspån till djuren, säger han, stänger dörren till traktorn och åker iväg.
Vi har inte höjt priset på de här produkterna sedan 2009.