Tomma stolar i kommunfullmäktige: Förslag klubbades – ”Det är inte demokrati”

Förslaget om två valkretsar i Skellefteå istället för en klubbades enhälligt vid kommunfullmäktiges extrainsatta möte, då ingen i oppositionen var där för att motsätta sig. ”Att bojkotta ett möte för att eventuellt spärra ett beslut, det är inte demokrati”, säger Maria Marklund (S).

Vid kommunfullmäktiges extrainkallade möte på tisdagskvällen var ingen ur oppositionen på plats. ”Det är ingenting jag förespråkar normalt”, säger Andreas Löwenhöök (M). Foto: Jeanette Lövgren

Vid kommunfullmäktiges extrainkallade möte på tisdagskvällen var ingen ur oppositionen på plats. ”Det är ingenting jag förespråkar normalt”, säger Andreas Löwenhöök (M). Foto: Jeanette Lövgren

Foto: Foto: Jonas Nilsson

Not Found2017-10-31 23:49

Enligt den nya vallagen skulle en valkrets innefatta hela Skellefteå kommun, men inte om länsstyrelsen går på linjen som förespråkas av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Enligt förslaget som klubbades vid kommunfullmäktiges extrainsatta möte skulle istället Skellefteå delas i två valkretsar med samma gränsdragning som under valet 2014, med en valkrets i söder och en i norr.

Oppositionen bordlade ärendet förra veckan och tisdag var sista dagen för kommunen att skicka in det klubbade förslaget till länsstyrelsen – därav det extrainkallade mötet.

Tomma stolar

Kommunalråd Lorents Burman (S) var först upp i talarstolen och kritiserade oppositionens frånvaro.

– Det känns väldigt tråkigt. Vi har egen majoritet och skulle kunna stänga ute oppositionen, men det har vi aldrig velat, säger han.

Det huvudsakliga argument som framförts från oppositionens sida har rört småpartispärren. Med två valkretsar i Skellefteå skulle den nedre mandatgränsen för en plats i kommunfullmäktige höjas från två till tre procent. Det skulle därigenom bli svårare för de partier med minst stöd.

– Vi inte kan tolka det på annat sätt än att det är den här spärren som de vill åt, säger Andreas Löwenhöök (M).

Han kritiserar både hur Socialdemokraterna motiverar beslutet och att mötet överhuvudtaget hölls.

– Kommunfullmäktiges ordförande kan kalla till möte en vecka i förväg om det är ett ärende av skyndsam karaktär, men det har varit känt sedan årsskiftet att det här beslutet behöver tas, säger han.

”För krångligt”

Maria Marklund (S) motiverar förslaget med att det skulle bli enklare för medborgare att välja representanter med geografiskt träffsäkert.

– Vi tycker inte att det skulle vara demokratiskt att lämna ut valsedlar med så många namn att det inte går att läsa, säger hon.

Partierna bestämmer själva hur många valsedlar som namnen ska fördelas över, men enligt Maria Marklund (S) skulle det bli för krångligt med flera valsedlar inom samma valkrets.

– Det underlättar både för vallokalerna och för medborgarna. Det blir lättare att hitta igen en lista med namn som man känner igen, säger hon.

Andreas Löwenhöök (M) slår ifrån sig motiveringen.

– Man håller fast vid förklaringar som inte är några egentliga argument. Det är många kommuner av Skellefteås storlek som bara har en valkrets. Titta bara på Luleå kommun, säger han.

Bojkotten

Maria Marklund (S) är starkt kritisk till att oppositionen inte deltog vid det extrainsatta mötet.

– Att bojkotta ett möte för att eventuellt spärra ett beslut, det är inte demokrati, säger hon.

Oppositionen meddelade på tisdagen att de skulle bojkotta mötet med bakgrund av att den lokala demokratin behöver vårdas och utvecklas, samt att S-majoritetens agerande lyser av maktfullkomlighet.

Hur ska den lokala demokratin vårdas och utvecklas om man vägrar delta i den politiska processen?

– Det gör vi inte. Det är just kvällens fullmäktige som vi inte deltar i som en markering mot det Socialdemokraterna håller på med, säger Andreas Löwenhöök (M).

Du tycker inte att ni borde ha varit där som folkvalda representanter?

– Vi var på fullmäktige förra veckan, men då lyssnade ingen på vad vi hade att säga. I och med den här markeringen som vi har gjort har vi fått lyfta fram våra åsikter.

Är en sådan här bojkott ett legitimt sätt att göra sin röst hörd?

– Just i det här fallet, men det är ingenting jag förespråkar normalt.

Det är många kommuner av Skellefteås storlek som bara har en valkrets. Titta bara på Luleå.

undefined
Vid kommunfullmäktiges extrainkallade möte på tisdagskvällen var ingen ur oppositionen på plats. ”Det är ingenting jag förespråkar normalt”, säger Andreas Löwenhöök (M). Foto: Jeanette Lövgren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!