Den omtalade vargen som vistats kring Arvidsjaur har under de senaste dagarna vållat stora problem i området.
– Det som har hänt under den här veckan är att den har rivit mycket ren. Vi är uppe i 20 dokumenterat döda renar och den har varit inne där samebyarna har samlat en stor del av sina renar, så den har härjat ganska ordentligt. Vi har gjort en störning på den och den har lämnat området lite. Vad jag förstår är den på väg söderut, säger Kjell Sundvall, enhetschef för länsstyrelsens i Norrbottens fältenhet.
Det finns fyra naturbevakare i området som i skift håller koll på vad vargen gör.
– Igår onsdag så var den i alla fall så till att den inte gör så mycket skada. Den har lämnat det område där den varit mest besvärande, säger Sundvall. Vargen sågs av flera personer längs väg 95 under tisdagen, och det var även den dagen då det gjordes en insats för att stöta bort vargen från området.
– Vi fick ett bra läge på den. Den hade precis tagit en ren utanför en renhage och därifrån stötte vi den och fick bort den från området. Så nu gör vi ingen mer åtgärd som är stressande för vargen. Nu ringar vi. Det kan vara till exempel ett stort berg där vi kör runt flera mil, och när vi då hittar spåret kör vi en ny ring för att hålla koll på vad den har för sig, säger han.
Hur vanligt är det med sådana här insatser i Norrbotten?
– Det här händer ju jättesällan. Under min tid har vi haft en insats när det var vargar i Tornedalen 2014, men de flyttades vilket lyckades ganska väl. Det var inte så omfattande skador heller och de vargarna tog mest älg.
När hoppas ni att den här vargen ska ha lämnat området?
– Det är jättesvårt att veta vad den hittar på. Just nu är den där det inte är så mycket ren, men om den vänder tillbaka blir det allvarligt igen och kanske det behövs ännu en störning. Det har ju även visat sig att den har inte bara dräpt ren för att äta utan den har också skadat renar.
Hur långt bort bör vargen vara?
– Det finns en nationell strategi kring varghantering, och där är att det så att man ska försöka få in emigrerade vargar från Finland och Ryssland, som går ner till södra Sverige och bildar par med befintliga vargar där. Det är en del av strategin. Sedan finns det inte så många rysk-finska vargar i norra Finland, det är bara några få. Redan i juli hade vi en i Tornedalen men det var inte samma som den här, och den har vi inte sett fler gånger. Antagligen har den gått tillbaka till Finland eller ner till mellansverige. Men det är ganska tydligt att vi ska inte ha etablerad varg här i renskötselområde, så den ska vara utanför renskötselområdet.
Malin Johansson/NN
Den har inte bara dräpt ren för att äta utan den har också skadat renar.