Greger Persson driver ett företag med sex lastbilar som transporterar timmer och massaved på uppdrag av Norra Skogsägarna. Med en av bilarna kör han även en del åt Holmen Skog.
– Det är ett väldigt roligt och trivsamt jobb, men kraven blir hela tiden hårdare och uppgifterna blir fler. I snitt kan du jobba tolv-tretton timmar om dagen för att hinna med.
Han beskriver ett pressat ekonomiskt läge med skiftande inkomster och små vinstmarginaler, gemensamt för många entreprenörer inom skogsbruket.
– Möter jag en kollega som har problem har jag nästan inte tid att stanna och hjälpa till. Du har inte ens råd att bli sjuk.
Numera kör också chaufförerna, enligt Greger, med uppmärksamheten fäst på datorer eller läsplattor. Det är en följd av teknologiska framsteg i branschen och ett ständigt växande regelverk för dem att ta hänsyn till. Arbetsuppgifterna blir hela tiden fler.
– Det är som bäddat för att det ska gå åt helvete förr eller senare, och då är det bara hoppas att ingen är i vägen. Jag har sagt åt mina chaufförer att stanna när de ska använda plattorna, men jag törs lova huvudet på att det inte görs.
Spelar på vikt, hastighet och arbetstid
Det hela bottnar i en jakt på kronor och ören enligt honom, och gränsen mellan vinst och förlust är hårfin.
– Jag transporterar drygt 200 000 kubikmeter skog åt Norra Skogsägarna varje år, och går jag 500 000 kronor i vinst ett år kan jag lika gärna gå 350 000 kronor i back nästa år. Det är ett nollsummespel, säger Greger.
Chaufförernas körvanor registreras i bilarnas datorer och blir synliga för polisen, som enligt Greger har visat viss förståelse för deras verksamhet.
– Vi spelar på lastvikter och kör kanske med överfulla tonnage, vi spelar på hastigheten och på arbetstiden. Polisen ser ju det här, men de är lite överseende så länge du inte alltid spelar på marginalerna. Viss ordning måste det vara.
Arbetet kan också orsaka stressrelaterade sjukdomar. Greger gick själv in i väggen för några år sedan, han belyser skämtsamt hur viktigt det är att ha en överseende hustru i branschen.
”Vilken bank beviljar lån?”
Greger uttrycker en viss oro för nästa generations timmerlastare.
– Det är få åkerier i Västerbotten som tjänar så pass med pengar att det är företagsmässigt vettigt. Det är så jävla nära gränsen hela tiden, en förare kan inte ligga på 97 procent utan måste överprestera på 110 procent för att bära sin kostnad i dag.
Han beskriver sig själv och kollegorna på lastbilcentralen i Robertsfors som en ålderstigen grupp, och han vill uppmuntra fler ungdomar att söka sig till skogsbruket.
– Jag har hållit på med det här jobbet för att jag tycker om det, och inte för att bli miljonär, men en dag ska jag också gå i pension. Någon ska ta över det här, men jag undrar vilken bank som kommer att bevilja lån för det utifrån en vinst på noll procent.
Ständig ekonomisk press
Conny Olsson, C Olsson Logging AB, är skogsentreprenör och har arbetat i skogen hela livet. Hans verksamhet har den traditionella formen med fyra personer som går dubbelskift på en skördare, som hugger ner träden, och en skotare, som plockar upp virket och kör ut det till vägen.
De kör både gallringar och slutavverkningar, och de har även kapacitet för att köra skogsbränslegallringar, då de bland annat rensar åkrar och vägkanter från ris och sly.
Enligt Conny är det dock inte trend för det nu.
– Inte ens Skellefteå Kraft tar emot riset längre. Det gick bra att köra så länge vi hade EU-stöd, men därefter dumpades virkespriserna och vinstmarginalerna blev för små för att det skulle vara hållbart. Nu är marknaden död.
Conny uppskattar skogen som arbetsplats och tycker särskilt om att få uppleva skiftningar i årstiderna på nära håll, men likt Greger Persson upplever han också problem.
– Det tråkiga är den här ekonomiska pressen, den ligger som ett ok på axlarna hela tiden.
”Den mest solida gubbe kan åka på arslet”
Conny beskriver en tillväxtbild som liknar Greger Perssons, med en hårfin skillnad mellan vinst och förlust.
– Racklar maskinen så finns inte alltid marginalerna för det, utan det kan innebära att hela veckans arbete blir en förlustaffär. Det är också väldigt olika förutsättningar från år till år, och från post till post.
Han tycker vissa delar i branschen är mer frustrerande än andra.
– Det är sådant som du inte kan påverka själv, som vilka poster du blir tilldelad. Det går aldrig att få nog betalt på små poster med en klen medelstam, och det är tråkigt att kvalité får kosta så lite i dag.
Conny oroar sig också till viss del för hur lönsamheten kan påverka framtiden i branschen.
– Vi måste också kunna klara av de dåliga perioderna. Går någonting sönder i maskinen kan den mest solida gubbe åka på arslet fortare än kvickt, för det är hemska summor det handlar om.
Enligt honom har många entreprenörer lagt ner verksamheten de senaste tio åren. Virkesvolymerna har ökat och maskiner har blivit mer utvecklade, men de är fortfarande färre som utför arbetet.
– Stressen blir högre för varje år. Det är många jätteduktiga som har tvingats sluta, som annars har varit som stöpta för branschen.