Till vantens försvar – ny utställning på Skellefteå museum

Ett hantverk som sällan får ta plats, och upphovskvinnor som glöms bort. I utställningen "Marknadsvantar" ligger allt ljus på norrbottniska vantar och kvinnorna som stickade dem.

Erika Nordvall Falk visar upp sin samling av vantar i utställningen "Marknadsvantar".

Erika Nordvall Falk visar upp sin samling av vantar i utställningen "Marknadsvantar".

Foto: Maria Wallin

Not Found2018-10-29 08:15
undefined
Erika Nordvall Falk visar upp sin samling av vantar i utställningen "Marknadsvantar".

De sitter på varje persons händer så fort graderna börjar sjunka, och ofta ses de främst som ett bruksföremål och klädesplagg. Men faktum är att vantar ofta berättar många historier, och bär på anrika mönster. I utställningen "Marknadsvantar", som igår öppnade på Skellefteå museum, visas omkring hälften av Erika Nordvall Falcks samling av mönsterstickade vantar, många av dem skapade enligt samisk tradition.

– Jag fokuserar på vantar från Norrbotten, främst från Kiruna- och Jokkmokksområdet, som är två av mina hemtrakter. För mig är vantar som ett fantastiskt smycke, och traditionella mönster berättar otroliga historier, säger Erika Nordvall Falk.

Det här är på många sätt en kvinnohistorisk utställning.

"Marknadsvantar" är en vandringsutställning som turnerat i tre år, och består av över 100 vantar. Där ryms allt från originalvantar från 1920-talet till kopior av sticktekniker från 1700-talet, ofta förpackat i färgsprakande mönster.

– Jag har samlat på vantar i 50 år nu. När jag var 15 år började jag notera hur många vackra gamla vantar det fanns, och sakta började jag samla på dem. Sedan har jag utbildat mig till etnolog, och skrivit böcker om den här hantverkstraditionen. Men samlandet, det kommer jag nog aldrig sluta med, säger hon.

Att passionen resulterat i en utställning bottnar på många vis i en ilska.

– Det är klart jag är förbannad. Den här regionen är på många sätt i skugga, och det finns många fördomar om de som bor och bodde där. Detsamma gäller att sticka – det är något som främst kvinnor sysslat med och därför har det inte setts som det konsthantverk det är. Det här är på många sätt en kvinnohistorisk utställning, där stickerskorna bakom välbekanta mönster faktiskt uppmärksammas, säger Erika Nordvall Falk.

Utställningen pågår till 27 januari.

Fakta

Marknadsvantar

En utställning skapad av Erika Nordvall Falk och Áttje, svenskt fjäll- och samemuseum.

Vernissage ägde rum under söndagen, tillsammans med ett stickcafé på Nordanå.

Utställningen pågår till 27 januari 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!