Enligt Mikael Forslund, som sitter i LRF: s regionstyrelse, är det fortfarande tjäle i marken norr om Skellefteälven.
– Vi har inte startat ännu för det är för kallt, men vi räknar med att vara igång i mitten av maj, vilket är ganska normalt för oss, säger Anna Mörtberg, som driver Näsvallens gård i Norsjö tillsammans med sin man.
Bönderna och de anställda på Ängesbäckens lantbruk har däremot bråda tider. Att tjälen redan har gått ur marken medför även att gräset börjar växa tidigare.
– Ett tidigt vårbruk kan innebära att säsongen blir längre och att det blir en mindre stressig sommar för oss. Fast allt beror också på väderleken. Skulle det börja regna nu i tre veckor blir det inget tidigt vårbruk, säger Göran Olofsson, som är delägare i Ängesbäckens lantbruk.
Först gödsel
Vårbruket inleds med att sprida gödsel på de åkrarna där de ska så korn, som skördas i augusti. Efter det ska de plöja, harva och så. Kornet brukar i vanliga fall vara färdigt att tas in i augusti.
– Kornet måste vara sått helst innan maj månad är slut. Gräset är redan i backen och det behöver vi bara så om vart tredje år.
Om allt går som de ska planerar de att köra in ensilage, konserverat hö, tre gånger under sommaren. Skördetiden håller på fram tills oktober och vädret kan hinna sätta många käppar i hjulet innan dess.
– Utmaningen är att lyckas så bra som möjligt och att vi får bra kvalitet på spannmål och ensilage. Det gäller bara att vi hinner med att få in all skörd i tid.
Fler soltimmar
Skördefönstret, den tid som bonden har på sig att få in skörden, är mycket kortare i Norrland där dygnet är ljusare jämfört med södra Sverige.
– Gräset försämras fort och det gäller att hinna skörda innan det går i ax.
Vädret gör också, enligt Göran Olofsson, att de lägger upp arbetet dag för dag.
– Under första skörden var det bara uppehåll två dagar i stöten, vilket gjorde det svårt för oss.
Ängesbäckens lantbruk är en av de större aktörerna i länet. Och de är öppna för att växa sig större.
– Vi har utrymme för cirka 40 kor till i ladugården, men ska vi växa oss ännu större behövs mer tillgång på foder och då behöver vi mer mark.