Utrustade med godkänd belysning, vinterdäck och hjälm har de 30 cyklisterna fått fylla i enkäter varje vecka. 1 100 mil har testarna cyklat från den 16 januari och fram till den 31 mars. Målet har varit att cykla minst tre gånger i veckan.
– Det märks tydligt i stadsbilden att allt fler cyklar vintertid, säger Helena Stefansson, transportrådgivare hos kommunen.
Cyklisterna har haft som uppgift att bland annat rapportera in hur vinterunderhållet fungerar på de prioriterade gång- och cykelvägarna. Det handlar om fem sträckor som cyklisterna använt sig av. Det handlar om sträckor i centrala stan. 26 av de som deltagit i testet ger ett bra betyg till vinterunderhållet. Givetvis finns det dock förbättringspotential.
Anders Sandström, som bor på Sunnanå, är en flitig cyklist, året om.
Planering
– Jag använder cykeln ofta när jag tar mig in till stan. Oftast fungerar det bra, men det finns förbättringspotential för kommunen när det gäller planering och ombyggnationer av cykelvägar. Bland annat rör det sig då om anslutningar till Parkbron och Lejonströmsbron.
Thomas Lundgren, enhetschef på drift- och underhåll, är också en som ofta pendlar till jobbet på sin cykel.
– För oss som arbetar med vinterhållningen blir svårigheterna allt större då det skiftar så snabbt mellan kallt och varmare väder, snöfall och halka. Vad vi lärt oss av enkäterna är att våra plogrutter kan behöva ändras en del. Vissa gator har inte funnits inritade för fordonen, den biten kan bli bättre.
Separera vägar
En lärdom från enkäterna är också uppmaningen från cyklisterna att mer separation behövs, där fler sträckor är skräddarsydda för bilar och andra sträckor är anpassade för fotgängare och cyklister.
Kommunen är nöjd med att de som deltagit ställt upp så noggrant med att fylla i enkäter och mycket talar för att vinterns initiativ återkommer. Kommunen vill också framöver prioritera planeringen kring lösningar runt kulturhus och resecentrum för att cyklister och fotgängare ska få bra villkor.
Att vintrarna är så nyckfulla ger oss bekymmer.