En kartläggning som Malå kommun har gjort visar att kommunen behöver nyanställa omkring 60 personer de kommande sex åren. Det rör sig om allt ifrån undersköterskor och lokalvårdare till lärare och socionomer.
Måste hjälpas åt
Även landstinget och de privata företagen räknar med att nyanställa.
– Vi kommer att ha ett rekryteringsbehov framöver. För oss är det direkt avgörande att ha ett levande Malå, att folk vill jobba hos oss och att det även finns arbete för deras familjer. Därför är det viktigt att företagen och den offentliga sektorn hjälps åt, säger Jonny Falk, platschef på Guideline Geo.
För att visa hur behovet ser ut och väcka intresse har de gått samman och ordnat temaveckan ”Här finns jobben” på Malåborg.
Seminarier
Satsningen drar igång med kvällsseminarier från och med måndag och avslutas med en stor näringslivs- och rekryteringsmässa på fredag.
Förutom att en rad företrädare för branscher, företag och offentliga verksamheter berättar om läget blir det även en guidad busstur bland lokala arbetsgivare.
En viktig målgrupp är elever i grundskolan. Tanken är att de ska få en bild av de som finns och sedan lockas att återvända när de om ett antal år har utbildat sig klart.
– Vi har också ungdomar som ska vara med och berätta om framtiden på näringslivs- och rekryteringsmässan, säger Anna-Karin Horney, verksamhetsansvarig på kommunens utvecklingsavdelning.
Studenter
Hon berättar att Malå gör fler satsningar för att locka till sig arbetskraft. Bland annat riktar man in sig mot universiteten:
– På Luleå tekniska universitet finns det skärmar som visar våra lediga tjänster. Vi har även tänkt närma oss Umeå universitet.
– Malå har den lägsta arbetslösheten i Västerbotten och då måste vi se till att säkerställa kompetensförsörjningen, säger Anna-Karin Horney.
För oss är det direkt avgörande att ha ett levande Malå.