Huvudskyddsombudet vid taxibolaget har lagt ett så kallat skyddsombudsstopp på resorna, som rör sjuktransporter till och från psykiatrin. Vid psykiatriska kliniken i Skellefteå, berörs de patienter som behöver transport mellan Wilhelmina och Lycksele till Skellefteå.
Bakgrunden är att chaufförerna sedan årsskiftet, då landstingets rutiner ändrades, är ensamma med patienterna i bilen. Något de upplever som ett riskmoment. I skrivelsen till Arbetsmiljöverket skriver huvudskyddsombudet att stoppet gäller tills patienterna ledsagas av utbildad sjukvårdspersonal eller väktare.
Andreas Olofsson, Wilhelmina Taxi:
– Detta är ju inget önskemål, det är ett krav. Och det är rimligt krav tycker vi, säger han.
Lena Pettersson, verksamhetschef på psykiatrin i Skellefteå, säger att de också berörs av stoppet, men att det rör sig om högst ett par resor i veckan. Verksamheten ser dock att det kommer att innebära problem vid transporter inom och från psykiatrin i södra Lappland, fortsätter hon. Något som måste lösas.
– Jag vet väldigt lite om kraven de ställer ännu, men rent generellt känner jag inte till att vi haft några incidenter på grund av att chaufförerna varit ensamma. Det här känns väldigt tråkigt, främst eftersom det ytterligare riskerar att stigmatisera bilden av våra patienter som farliga, vilket de i de allra flesta fall verkligen inte är.
– Jag vet väldigt lite om kraven de ställer ännu, men rent generellt känner jag inte till att vi haft några incidenter på grund av att chaufförerna varit ensamma. Det här känns väldigt tråkigt, främst eftersom det ytterligare riskerar att stigmatisera bilden av våra patienter som farliga, vilket de i de allra flesta fall verkligen inte är. Det händer att personer är oroliga, vilket kan försvåra transporten, men det är läkaren som ska bedöma behovet av medföljare, säger hon.
Birgitta Lanhede är avdelningschef för landstingets transporter.
– Enligt vår bedömning är det läkaren som har hand om patienten som ska bedöma om ledsagare behövs. Vi har ett och samma regelverk för alla taxibolag, och vi kan inte erbjuda vissa bolag speciella förmåner.
Om facket upplever att de finns risksituationer, ska ni inte lyssna?
– Taxi tycker att de ska kunna avgöra den här frågan, men så är inte regelverket. Det är inte fackets fråga, det är läkarna som måste avgöra. Det är bra om frågor där man inte är överens lyfts. Men det finns ett regelverk taget av landstingsfullmäktige, om det ska ändras måste det ske på politisk nivå.