”Undrar om det fanns något genustänk när annonsen gjordes?” frågade sig läsare av Norran.se. Annonsen visar juryn, bestående av 8 män och 2 kvinnor. Tävlingen syftar till att uppmuntra nyföretagande, genom att erbjuda vinnaren insatsen till ett aktiebolag, samt olika former av rådgivning.
Norran tog med sig genusfrågan till Bengt Ivansson, näringslivschef.
Är det inte få kvinnor i juryn?
– Det är det absolut. Men det är inte så lätt att få kvinnor att ställa upp i sådana här sammanhang.
Hade ni ett genustänk?
– Jo. Vi pratade om att försöka få 50/50, men har inte lyckats, jag är rädd att juryn kanske speglar hur situationen ser ut med rådgivare från de olika branscherna.
Hur har ni sökt jurymedlemmar?
– Vi har utgått från de nätverk vi har, människor som är kompetenta och som vi tror kan göra nytta. Ofta är det just män som dyker upp i dessa sammanhang.
Är det ditt nätverk du utgått från?
– Ja, det är främst jag som arbetat med detta.
Men då har du kanske inte frågat så många kvinnor, utan främst män?
– Ja, det stämmer säkert.
Kunde ni gjort annorlunda?
– Det hade vi säkert. Men jag är övertygad om att det inte kommer att ha någon betydelse för dem som har en bra företagsidé, att vilja presentera den oavsett könsfördelning på juryn, säger han.
”Det finns kvinnor”
Gunilla Lindner, koordinator för Främja kvinnors företagande i Västerbotten, säger att näringslivschefens argument på många sätt är klassiskt manliga: ”Antingen hittar man inga kvinnor, eller så vill de inte.”
– Om man vet med sig att man saknar kvinnor i sitt eget nätverk bör man söka sig utanför det, ta hjälp av andra. Det finns många personer och organisationer i Västerbotten som känner till nätverk med kvinnliga företagare.
”Det är svårt att få kvinnor att ställa upp”.
– Det är en förlegad syn, tycker jag, som kan bli en undanflykt. Yngre kvinnor i dag är mycket bättre på att ta för sig och tala för sig.
Varför är det viktigt med genusperspektiv?
– Jag tvivlar inte på att juryn i fråga är kompetent. Men man bör också tänka på vilka signaler man sänder ut, och hur dessa kan upplevas av kvinnor respektive män.