Fyra färgglada bottnar, fyllning av jordgubbar, mousse och choklad och ett överdrag med grädde, marshmallows och strössel. Komponenterna är många i tävlingsbidraget från Hjoggböles fritidsbarn, och alla har samarbetat för att forma tårtan.
– De yngsta bakade bottnarna, årskurs ett och två fixade fyllningen och treorna, fyrorna och femmorna har pyntat, berättar läraren Sofie Fahlgren.
Inspirationen till tårtans regnbågslager hittade de på nätet.
– Vi hade flera olika alternativ som barnen sedan fick rösta på, och det här var det som vann, säger läraren Carolina Lundgren Brännström.
– Det blir ju även lite kopplat till pride, och det är ju bra att få in även om alla barnen kanske inte förstår det fullt ut riktigt än, säger Sofie Fahlgren.
Fairtrade
I samband med tävlingen har barnen också fått lära sig om fairtrade.
– Det betyder att de som jobbar med chokladen har det bra, svarar de på frågan om vad fairtrade innebär.
I regnbågstårtan var det just chokladen i fyllningen, och även sockret i bottnarna, som kommer från speciellt bra arbetsförhållanden. Att ha minst två ingredienser med märkningen i tårtan var ett krav för tävlingsbidraget.
Smakar bra
När tårtan fotograferats ordentligt ur alla vinklar och sedan skurits upp i 24 lika stora bitar blir det alldeles tyst i rummet.
Resultatet verkar lika gott som bildvänligt och Svante Ejderhell och Andro Granberg Ask ger tårtan alla tummar upp.
– Jag gillade bäst att den är regnbågsfärgad, säger Svante.
– Jag tyckte mest om att det var jordgubbar i, berättar Andro.
Jag gillade bäst att den är regnbågsfärgad