Sverige är ett fantastiskt land. Vi har världens äldsta tryckfrihetsförordning och allas yttrandefrihet är stadgad i grundlagen. Här kan vem som helst kontakta en myndighet eller en kommun och begära ut alla möjliga handlingar. Det regleras i offentlighetsprincipen, som uttrycks i lag med formuleringen "till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar”.
Dessa rättigheter är något vi ska vara stolta över. Men också skydda och försvara.
Utan den svenska offentlighetsprincipen skulle mitt och mina kollegors arbete vara betydligt svårare. I dag kan våra reportrar ringa kommunen och utan motfrågor direkt få tillgång till post, mejl och andra typer av offentliga dokument.
Du behöver inte ens säga vem du är och myndigheten är skyldig att skyndsamt lämna ut handlingarna. Oftast betyder det samma dag eller dagen efter.
Men bara för att vi har rätt till något betyder inte det att vi också ska överanvända den rättigheten. Eller som i ett aktuellt fall, faktiskt missbruka den.
Flera länsmedier rapporterade nyligen om en anonym person som från länsstyrelsen i Västerbotten begärde ut alla handlingar från 2017. Totalt rör det sig om 8 000 handlingar som ska sekretesskontrolleras innan de kan lämnas ut. Ett enormt arbete som myndigheten också är skyldiga att utföra ”skyndsamt”.
Men när det så var dags att lämna ut handlingarna dök personen aldrig upp. Enligt länsstyrelsens egna beräkningar har det tagit 120 timmar och kostat 60 000 kronor att ta fram handlingarna bara för årets två första veckor.
Det är inte så här vår grundlagsskyddade rätt att ta del av allmänna handlingar ska användas.
Då och då dyker politiska förslag upp som på olika sätt vill begränsa våra grundlagsskyddade rättigheter.
I en attitydundersökningfrån TNS/Sifo, som gjordes på uppdrag av Tidningsutgivarna, förra året visade det sig att många riksdagsledamöter kan tänka sig olika former av inskränkningar i tryck- och yttrandefriheten.
Det rör sig om allt från att polisers yttrandefrihet borde begränsas till hur och när kändisar ska få fotograferas.
Och just eftersom denna klåfingrighet från politiker då och då dyker upp är det olyckligt att den här typen av missbruk av vår dyrbara offentlighetsprincip sker.
Det riskerar tyvärr att återigen väcka krav på olika inskränkningar i vår dyrbara tryck- och yttrandefrihet.
Det är inte så här vår grundlagsskyddade rätt att ta del av allmänna handlingar ska användas.