I torsdags kom en delegation med representanter för möbelindustrin och några av Kinas främsta möbeldesigners till Malå för studiebesök.
Svenskt Trä som samarbetar med China National Furniture Assosiation (CNFA) står bakom satsningen som går ut på att visa svensk träindustri, möbeltillverkning och design.
Studieresan som pågått sedan i måndags har hunnit beta av bland annat Bogrundets plantskola, Ikea Hedlunda, Designhögskolan i Umeå och i Malå blev det Setra såg och Ikea Limfogstillverkning som fick äran att visa upp sig. Totalt 10 besök ska göras innan det är dags för hemresa.
Kina är i behov av import av sågtimmer och sågade trävaror. För Sveriges del tog exporten till Kina fart under 2013 då volymerna tredubblades. Hittills har det varit i huvudsak granvaror, men nu satsar man på att kunna exportera furu.
– Sverige behöver den exporten, vi har sett en sjunkande nivå av export inom Europa. Därför är det nu Asien som kommer att bli målet, säger Jan Söderlind, internationell direktör för Svenskt Trä. .
– Det som talar för att den svenska furan är konkurrenskraftig är den höga kvaliteten vi har på vårt skogsbruk. Det uppskattas av kineserna, säger Söderlind.
Hua Ri Funitures från Hebeiprovinsen är en fabrik med 3 000 anställda. Vd:n för fabriken förklarade att studiebesöket inspirerat honom att omgående börja tillverka möbler av furu från Sverige.
– Det är hållbart och hög kvalité. Mest imponerande var det att se hur plantproduktionen går till. Sverige har hög standard och vi kommer att starta med furu. Vi producerar redan barnmöbler, men ska utvidga till alla sorts möbler efter det här, berättar han.
Designer Zhu Xiaojie är en av Kinas främsta. Han går runt och letar efter kvistiga bräder. Kvistigt virke är, som han beskriver det, ett mera levande och spännande virke.
– Tillverka möbler av ett perfekt material kan vem som helst göra. Om man ska skapa något nytt måste man välja bland det material som inte är perfekt.
Den höga kvaliteten vi har på vårt skogsbruk uppskattas av kineserna.