– Det känns oerhört frustrerande, både för personal och för patienter, men vi jobbar så hårt vi bara kan för att komma till rätta med problemet, säger Marie Strand, verksamhetschef för länskliniken bild- och funktionsmedicin.
Trycket har ökat successivt det senaste året. Orsakerna beror till stor del på en kombination av en ökad efterfrågan och stillastående utrustning. Att utrustning inte kunnat användas beror dels på en vattenskada vid NUS i början av 2013 och ett planerat kamerabyte i Skellefteå hösten samma år. I båda fallen har det inneburit omställningsperioder, då kamerorna stått stilla.
Varför ökar efterfrågan?
– Det beror huvudsakligen på att vi inom sjukvården idag i större utsträckning väljer att undersöka patienterna med icke strålande metoder för att begränsa stråldosen till befolkningen, säger Marie Strand.
I dag har nästan 1 400 patienter fått en remiss, men ännu inte fått tid för en undersökning. Alla remisser bedöms av en röntgenläkare och prioriteras ur ett medicinskt perspektiv.
– För att komma till rätta med köerna går samtliga kameror för högtryck nu. Vi inleder även ett samarbete med den privata hälsocentralen Norrlandskliniken i Umeå för att kunna slussa vidare patienter till dem.
När blir situationen bra igen?
– Det är omöjligt att säga. Men det blir bättre. Kamerorna är igång både helger och kvällar och som länsklinik strävar vi efter att erbjuda patienten den bästa tillgängliga tiden i länet utifrån den medicinska prioriteringen.