Surströmmingstest: Delade åsikter men klassikern fick flest vinnarröster

Fem burkar, en panel och delade åsikter. Totalsegrare i vårt blindtest är en klassiker, tätt följd av kockens romstinna. ”Att äta suring är som en finare form av tarmsköljning”, säger Melker Johnsson, skrattar och hugger in på fisken.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren

Not Found2017-08-16 20:24

Vi befinner oss i lusthuset på Nordanågårdens värdshus. En efter en har dom droppat in. Panelen i årets blindtest av surströmming som alla bekänner sig som riktiga surströmmingsälskare.

Anton Hägg är snabb. På ett kick är han redo att ta första tuggan. Han hummar lite förnöjt och bordsgrannen Linda Jakobsson fäller första utlåtandet:

– Det är svårt med första strömmingen, men det jag känner är att den är väldigt salt, säger hon.

Hon nappade på testet som ett roligt avbrott i vardagen.

– När man har små barn så blir det mest korv och makaroner, säger hon och skrattar.

Hennes bordsgranne Staffan Skotare har lång erfarenhet av surströmming. Han tycker också att fisk nummer ett, Mannerströms, är nog så salt men mycket god.

Blindtestet går vidare. Kallax romströmming hamnar på tallrikarna och enligt en enig panel är det ingen höjdare, tvärtom.

– Den har någon bismak, säger Linda Jakobsson och får medhålla av övriga kring bordet.

Burk nummer tre är öppnad: Röda Ulven.

– Den har fint utseende och är lagom salt, säger Katarina Boulbassi Blomqvist.

Övriga kring bordet nickar gillande till klassikern.

Sedan hamnar Oskars på bordet.

– Sämst hittills, säger Staffan Skotare, men Melker Johnsson har en annan åsikt:

– Den har bra sälta. Den här fisken är god, säger han.

Fisken från Ulvö Lilla Salteri är sist ut. Och här blir panelens omdömen ingen munter läsning: mosig, lös, men ändå fin färg.

Så är sista fisken rensad och utfallet är klart, men panelen är oenig. Fyra röster faller på Röda Ulven som bäst i test och en på Mannerströms.

Ni älskar surströmming, har ni sagt. Äter ni den året runt?

– Nej, jag tycker det ska vara säsongsbetonat, man adventsfikar ju inte året runt heller, säger Melker Johnsson.

– Det blir mest sommartid, säger även Linda Jakobsson.

undefined

- Röda Ulven – fint utseende och lagom salt

- Mannerströms – väldigt god, fast kött

- Oskars – bra sälta

- Kallax – inte så mycket smak

- Ulvö Lilla Salteri – lös och slapp

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om