Sund kontroll på Verandan inför studentbalen

Det är soundcheck, namnbrickor som ska skrivas, ballonger i drivor, personal som ilar, dekorerar och dukar bord, ett långbord fyllt med champagneglas och en kock med sund kontroll – som räknar tallrikar. Snart är det dags för bal på Verandan i Skellefteå.

Sjåar …  Restaurangchef Maria Blomberg säger: ”Det känns bra och det här är spännande”, innan hon hastar vidare. Foto: Annika Eriksson.

Sjåar …  Restaurangchef Maria Blomberg säger: ”Det känns bra och det här är spännande”, innan hon hastar vidare. Foto: Annika Eriksson.

Foto: Foto: Annika Eriksson.

Not Found2015-06-01 17:55

– Det är hyfsat klart. Allt är skuret, såsen kokar och just nu räknar jag tallrikar, säger kökschefen Henrik Larsson.

Klockan är halv fyra på eftermiddagen och snart, snart är det dags: gästerna kommer i kortege, festklädda ungdomar som tågar in i Verandans lokaler för att avnjuta mat och dryck på årets studentbal. Men vad står det på menyn?

– Det blir Västerbottensostfylld kyckling och pommes Anna med polka- och gulbetor och rödvinssås, säger Henrik Larsson.

Till dessert får de 352 gästerna avnjuta chokladfudge med kolakräm och hallonsorbet.

Menyn är planerad och komponerad av Verandans kökspersonal, med Henrik Larsson i spetsen. Och allt känns välplanerat. 28 personer har beställt specialkost och det har inte varit några problem för Verandans personal. Det handlar om anpassad kost för vegetarianer, veganer och matallergiker.

– Vi är sex personer som jobbar i dag, säger Henrik Larsson och återvänder in i köksregionen för att räkna och putsa tallrikarna.

Det är ordnat kaos, kan man säga. Kvickt och smidigt ilar personal fram och tillbaka. I entrén står hotellchefen Kristofer Lundström och knyter ballonger kring trappräcket.

– Det är trevligt med bal, säger han och försöker få de vajande ballongerna på plats.

En balmeny ska ju vara lite speciellt, men passa många.

undefined
Sjåar …  Restaurangchef Maria Blomberg säger: ”Det känns bra och det här är spännande”, innan hon hastar vidare. Foto: Annika Eriksson.
undefined
Flera baler …  Erik Marklund har arbetat på många studentbaler: ”Gästerna brukar vara jättefina och det är kul att jobba de här kvällarna”, säger han. Foto: Annika Eriksson.
undefined
Välkomstdrinken …  Jonathan Khajeh och Emma Gustafsson förbereder kvällens alkoholfria välkomstdrink. Foto: Annika Eriksson.
undefined
Mat på fat …  Det krävs lite utrymme när middag för 352 personer ska förberedas och placeras ut inför balen. Foto: Annika Eriksson.
undefined
En av sex …  I köket på Verandan, Jens Lindqvist, gör ”tummen upp”. Foto: Annika Eriksson.
undefined
Jobbar med maten …  I köket pågår förberedelserna för fullt. Foto: Annika Eriksson.
undefined
Dekorerar …  Jennifer Palm och hotellchefen Kristofer Lundström fixar ballonger för trivselns skull. Foto: Annika Eriksson.
undefined
Kökschefens första. Henrik Larsson, kökschef på Verandan säger att det är första gången som han komponerar en balmeny. Foto: Annika Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om