Stort behov av familjehem

Familjehemsplaceringar ökar stadigt i Skellefteå kommun.

Not Found2013-06-19 11:30

Det är ingen snabb ökning men allt fler unga och barn far illa. Socialnämnden har en årsbudget på 28 miljoner för familjehemsvården. Behovet av familjehem är stort.

– Vi klarar ännu av att tillgodose behoven, men det kan ta olika lång tid, säger Karin Edeljung, chef för Skellefteå kommuns familjehemsgrupp.

För första gången har individ- och familjeomsorgen, direkt från källan, gjort en uppföljning av hur placering i familjehem fungerar. Det har skett genom djupintervjuer med nio av 14 före detta familjehemsplacerade ungdomar.

Intervjuerna är gjorda enligt den så kallade Karlstadsmodellen. Ungdomarna är nu över 18 år och deras familjehemsplacering upphörde för två år sedan.

De flesta gav en positiv bild av familjehemsplaceringen och av de nio hade samtliga egen lägenhet, fem hade arbete, en studerade, tre var arbetslösa, två var sambor och två planerade att börja på högskola.

– Uppföljningen ska hjälpa oss med att förbättra familjehemsvården. 2013 planerar vi ytterligare djupintervjuer med tio unga vuxna och sedan tänker vi oss årligen återkommande intervjuer, säger Karin Edeljung.

Intervjuerna är frivilliga. Finns inte risken att ni bara får med de med positiva erfarenheter?

– Risken finns men även dessa ungdomar kan beskriva svårigheter som de mött och som vi kan lära av.

Förra året hade socialnämnden 100 barn som placerats i familjehem.

– I kommunens ansvar för familjhemsplaceringar försöker vi ha ett gott samarbete med de biologiska föräldrarna. Tyvärr händer det att vi för sent får veta om barn som far illa, säger Kenneth Fahlesson (S), ordförande för socialnämnden.

Det finns flera anledningar till att barn familjehemsplaceras. Det kan vara psykisk ohälsa, missbruk, relationsproblem och annat i familjerna. De som ställer upp som familjehemsföräldrar får genomgå en omfattande utredning och följs upp (enligt lag) var sjätte månad.

Familjehemmen får också utbildning och stöd. De jobbar på uppdrag av socialnämnden som utöver de 28 miljonerna i fjol även satsade 14 miljoner kronor respektive sex miljoner på vård av omhändertagna barn och vuxna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!