SD-politikerna Tobias Andersson och Mattias Bäckström Johansson ondgör sig i en debattartikel i Norran den 23 oktober över Sveriges ”direkt skadliga regelkrångel”.
Regelkrånglet ett hinder för svenska företagUtan att ge några exempel använder sig debattörerna av svepande formuleringar om hur det svenska ”regelträsket” verkar tillväxthämmande för det svenska näringslivet.
Jag har själv verkat som företagare i mer än fyrtio år, så väl med enskild firma som aktiebolag. Jag kan inte påstå att jag under dessa år upplevt att det är regler satta av regering och riksdag som varit hinder för tillväxt.
Jag har även pratat med min ekonomichef som menar att det inte är statliga regler som hindrar tillväxt. Reglerna behövs för stabilitet och förutsägbarhet, och för våra anställdas trygghet.
Med allmänt kverulerande som i den aktuella debattartikeln kan vilka lögner och dimridåer som helst formuleras och spridas.
Jag vill nu att debattörerna ger mej åtminstone fem (gärna fler) tydliga exempel på regler, som om de ändrades skulle öka mina företags tillväxt.
Företagare
Svar direkt
Det är glädjande att signaturen Företagare inte upplever att lagar och myndighetsregler utgjort något hinder för hans näringsverksamheter att växa. Dessvärre är inte detta representativt för landets företagare.
I rapporter från Tillväxtverket framkommer att sex av tio företagare betraktar just detta som ett tillväxthinder och det är även så att just växande företag upplever regelkrånglet i än högre grad som hämmande.
Enbart under 2017 ökade kostnaderna för företag i Sverige med 4,4 miljarder på grund av nya eller ändrade regler i den årliga rapport från Tillväxtverket där detta kvantifieras.
Att vi uttrycker oss i allmänna termer i vårt inlägg beror på att texten då blir relevant för fler läsare. Då fyra av fem jobb skapas i småföretag är det dessa vi riktar våra huvudsakliga näringspolitiska förslag mot varpå vi nu vid exemplifiering utgår från just dem.
De regeländringar som vi föreslår och som skulle ha störst genomslagskraft för de mindre och växande företagen är:
*Ett reformerat sjuklöneansvar där varje företag får göra avdrag för sina sjuklönekostnader och där staten övertar kostnaden för de tre första anställda.
* Avskaffa den allmänna löneavgiften för de tre första anställda i företaget.
*För att ge arbetsgivarna större möjligheter att behålla nyckelpersoner med rätt kompetens vill vi utöka antalet tillåtna undantag som medges i LAS, från två till fem.
*Påskynda arbetet med en myndighetstjänst där grundläggande företagsuppgifter bara behöver lämnas en gång till en plats och där övriga myndigheter sedan kan hämta informationen för att minska blankettbördan.
Självklart behövs regler som ger tydlighet och stabila förutsättningar, men vi anser det lika självklart att arbeta för att få bort onödiga och överflödiga regleringar som leder till merkostnader för företagen.
Tobias Andersson (SD)
Mattias Bäckström Johansson (SD)
Riksdagsledamöter i Näringsutskottet