Det är något av ett moment 22 för Lui. Han insåg att han tvingades acceptera att han inte får något uppehållstillstånd. Tillsammans med gränspolisen gick han med på att uppsöka den kinesiska ambassaden. Det har skett vid två tillfällen.
Därifrån kom beskedet att då han inte har några ID-handlingar som kan bevisa hans medborgarskap och då någon kontakt inte går att upprätta med föräldrar eller släkt så tar Kina helt enkelt inte emot honom.
Eva Landin är en av de privatpersoner som stöttar Lui.
– Sedan september lever Lui i total ovisshet. Vi är några privatpersoner som försöker hjälpa honom, han står utan bostad och har ingen försörjning.
Lui har bott i Boliden i en asyllägenhet, därifrån är han vräkt då han fått ett muntligt besked om att utvisning ska verkställas.
– Men det går ju inte att utvisa honom då Kina inte vill ta emot honom, säger Eva som undrar:
– Det måste ju röra sig om enormt många människor i Sverige som är i samma situation. Och att han får beskedet nu, efter 12 år i Sverige, är ju oerhört grymt. Lui är ju ofrivilligt statslös.
Sömnsvårigheter
När Norran möter Lui mår han givetvis dåligt. Han lovordar det nätverk som ställer upp för honom. Men Lui har svårt att sova på nätterna och vissa dagar funderar han givetvis över – kommer jag att få äta mig mätt och var ska jag sova i natt?
Fram tills för något år sedan fick de som fått utvisningsbesked 43 kronor i dagersättning för att ha råd att äta sig mätta. Nu utgår inte denna ersättning längre och någon bostad har Inte Migrationsverket skyldighet att upplåta.
– Risken måste ju vara stor att vi får ett stort skuggsamhälle. Hur ska vi göra med den här kategorin som Lui representerar, säger Eva.
Något jobb kan Lui inte få, han har inga ID-handlingar. Inte heller går det att åka buss till kompisar i Boliden, bussarna tar inte emot kontanter och något bankkort kan han inte få.
Lui vill jobba, men får inte. Han hoppar runt hos olika personer som stöttar honom med tillfälliga bostäder.
Lui får inte heller läsa på SFI då han enligt myndigheterna ska utvisas. Lui har inga drogproblem och är skötsam. Socialtjänsten i Skellefteå har inte heller rätt att ge honom understöd, då han inte är skriven i Skellefteå.
Juridisk hjälp?
Vad som Lui kan hoppas på nu är att någon jurist kan öppna ärendet igen.
En utväg kan vara att ansöka om så kallat verkställighetshinder. Då kan det handla om att Kina inte vill ta emot Lui och att myndigheterna anser att han gjort allt vad han förmår för att tillmötesgå kraven som ställs på honom vid utvisning.
Om verkställighetshinder föreligger kan Lui få dagersättning igen och kanske kan då en ny prövning resultera i att han får stanna i Sverige. Migrationsverket kan också bevilja understöd om personen i fråga gjort allt för att verkställigheten ska kunna ske.
– Och det har ju Lui gjort. Ett annat hopp är att ärendet öppnas igen, men det kan inte ske förrän tidigast om två år, säger Eva Landin.
Lui långt ifrån ensam
Just nu är det dock som sagt moment 22 som föreligger. Lui försöker medverka till utvisningen, men Kina vill inte ta emot honom och han är i dagsläget helt blottställd och helt beroende av medkännande medmänniskor som ställer upp för honom.
På frågan varför han lämnade Kina är svaret från Lui att han suttit fängslad för politiska aktiviteter, myndigheterna har dock ansett att skälen han anför inte ger honom rätt till uppehållstillstånd. Myndigheterna ställer sig skeptiska till riktigheterna i uppgifterna.
Lui har som sagt blivit vräkt från sin lägenhet och det är han långt ifrån ensam om bland asylsökande i Skellefteå kommun som fått utvisningsbesked.
Tomas Holmberg på Migrationsverket i Skellefteå säger:
– Sedan den striktare lagstiftningen kom handlar det om drygt 20 personer som fått lämna våra boenden. Bara enstaka personer har meddelat en adress var de befinner sig. Av de drygt 20 personerna som själva lämnat boendet så vet vi att tre har lämnat landet.
Barnfamiljer undantagna
Hittills har ingen boende blivit vräkt av Kronofogden, dock finns det tre ärenden inne nu som Migrationsverket skickat till Kronofogden.
Det skärptare regelverket gäller främst ensamstående, barnfamiljer som fått utvisningsbesked blir inte vräkta.
Lui framhåller sist under samtalet hur viktiga personerna är i hans nätverk och det märks under samtalet. Eva Landin får titeln mamma när hon tilltalas.