Att mediebranschen är satt under stark press råder det knappast någon tvekan om. Förändrade medievanor, minskade upplagor och förhållandevis små digitala intäkter gör att många mediehus just nu kämpar för sin överlevnad.
Fortfarande är det papperstidningarna som står för lejonparten av bolagens intäkter, även om läsarna i snabb takt förflyttar sig till digitala plattformar där affärsmodellen än så länge är oklar.
Men det som hände i måndags, då lokaltidnings- och tryckerikoncernen Stampen ansökte om företagskonstruktion, har bara delvis med detta att göra. Det går inte att ta Stampens kris som en intäkt för att det också skulle handla om mediernas kris.
I Stampens fall handlar det bland annat om det överoptimistiska miljardköpet av Centertidningar i oktober 2005. Något som gjorde Centerpartiet till världens rikaste parti och Stampen till Sveriges mest skuldsatta tidningskoncern.
Ytterligare en miljard kronor lånades upp för fler tidningsövertaganden, samtidigt som Sverige drabbades av ekonomisk kris. De överpriser som Stampen betalade ökade på koncernens goodwill (det värde som överstiger företagets bokförda värde) samtidigt som skulderna växte. Allt hejades på av fantasifulla visioner om framtida värdeökningar.
Men om vi tittar bortom det bristande ledarskapet och det dåliga företagandet, kan Stampens kris trots allt säga oss något om var svensk press befinner sig just nu?
Ja, det är uppenbart att Stampens situation naturligtvis hänger ihop med den nuvarande strukturomvandlingen på medieområdet. Att i början av 2000-talet köpa papperstidningar till överpriser i hopp om att de mirakulöst ska öka i värde är en kombination av bristfällig analys och det rådande klimatet på mediemarknaden. Det fanns en tid då affärer av det här slaget möjligen hade kunnat vara framgångsrika, men den tiden är inte nu.
Nu får vi bara hoppas att rekonstruktionen lyckas. Lokaltidningarna är en del av samhällets ryggrad och det vore olyckligt om några av dessa röster tystnade.
En konkurs skulle drabba många fler än bara de tidningar som ingår i Stampen. Bland annat på grund av att alla tidningar delar på kostnaderna för distributionen.
Därför ska vi betrakta Stampens kris med stort allvar. Men blanda inte ihop det med branschens övriga utmaningar.
+ Att president Obama i veckan besökte Hiroshima och därmed blev den förste sittande amerikanske president som besökt staden sedan bombningarna 1945. En viktig symbolhandling.
- Att 2 av 32 nominerade sportjournalister i Svenska fans tävling "Guldskölden" är kvinnor.
I Stampens fall handlar det bland annat om det överoptimistiska miljardköpet av Centertidningar i oktober 2005.