Under onsdagen var det dags igen för hämtning av varor. Föreståndaren Magnus Hammega och kollegan Jocke Persson besökte Willys på Solbacken.
De togs emot av teamcheferna Kristofer Jakobsson och Britta Burström. Två stora backar hämtades. De innehöll både färskvaror som korv, pålägg, fläsk samt grönsaker, potatis, kaffe och bröd.
Kylskåp
– Nu har vi råvaror för flera luncher de kommande dagarna, konstaterade Magnus Hammega som bar ut backarna tillsammans med kollegan Jocke.
Sex utställda kylskåp på livsmedelsaffärer, där vi konsumenter kan skänka mat, bidrar också till att måltider kan serveras på Stadsmissionen.
"Känns bra"
– Jag hoppas att det koncept som Willys har med att vi får hämta livsmedel gratis kan sprida sig till fler handlare, säger Magnus Hammega.
Willys koncept finns i ett 40-tal butiker i landet. Britta Burström, teamchef på färskvaruavdelningen, är nöjd och glad över att butiken sedan i våras ställer upp ideellt och stöttar Stadsmissionen.
– Givetvis känns det bra. Matsvinnet i samhället är dessvärre stort. Här handlar det om fina råvaror som kanske hade hamnat i soporna, men som nu istället kommer till användning för utsatta människor.
Ont om pengar
För Stadsmissionen är det enormt viktigt att få de livsmedel som handlare ställer upp och som vi privatpersoner skänker i kylskåpen.
– Så är det. Stadsmissionen i Skellefteå är i akut behov av både pengar och andra former av bidrag, som mat, för att vi ska kunna fortsätta att ge stöd.
Under sensommaren har läget varit akut för Stadsmissionen. Kassakistan har varit tom. Stora donationer från anonyma privatpersoner har gett visst andrum.
– Men det handlar bara om en tillfällig lättnad. Sponsorer, som kommunen, församlingar, företag och privatpersoner, måste ge oss chans till en mer långsiktig lösning, säger Magnus Hammega.
Det känns bra att slippa kasta maten.