Det är ännu flera veckor kvar till jul, men på Västerbottensteatern osar det julstämning. För första gången arrangerar de "Julemys", en föreställning innehållandes lika mycket musik som personliga anekdoter – allt med utgångspunkt i den stundande julen.
– När "Röst" lades ner så fick vi helt plötsligt en del luckor i schemat. Och dessutom slutar soppsäsongen, där teatern erbjuder lunchteater, så det passade perfekt för något som det här, säger Nils Lundqvist.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
I kombination med risgrynsgröt, glögg och en kafélokal pyntad med ljus hoppas Nils Lundqvist tillsammans med Hedvig Löfqvist Lundmark, Theresa Eriksson och Tor Holmström att sprida både eftertänksamhet men framförallt ett lugn.
– Det viktigaste för oss är myset, som namnet skvallrar om. Men också att de som kommer hit ska ha en fin, lugn stund, säger Nils Lundqvist.
I "Julemys" ryms klassiska julsånger som "Nu tändas tusen juleljus" men också allsång och berättelser, allt ackompanjerat av Tor Holmström på piano.
– Många av historierna kretsar kring oss själva och vår egen relation till julen, våra traditioner och anekdoter. Men där finns också skrönor och berättelser om historiska julfiranden, säger Theresa Eriksson.
Visste du att man tidigare tog hjälp av vedträn för att få reda på ens tilltänkta skulle se ut? Eller att julnatten ansågs vara en tid för övernaturliga händelser, där de döda gick igen? Dråpliga, allvarliga och humoristiska jultraditioner från förr blandas med nutidens högtidsmys.
– Vi har också valt att fokusera mycket på Västerbotten, hur såg det ut här egentligen? säger Theresa Eriksson.
För Nils Lundqvist är det inte nytt att uppehålla sig kring julen i sitt artisteri. Han är upphovsmakaren till konserterna "En julnattsdröm" som tidigare spelats på Nordanåteatern många år i rad och nu tar han med sig julkärleken till Västerbottensteatern.
– Jag älskar verkligen julen och är ganska traditionsbunden, något som jag berättar om i föreställningen. Om hur pappa såg till att vi aldrig fick tända utegranen före prick klockan 18 dagen före första advent, till exempel, säger han.
Trots att fokus ligger på humor och värme ryms också mångas tudelade relation till högtiden.
– Det är en kluven tid på många sätt. Det är allt från kärlek till ensamhet och stress. Men vi hoppas att vi hjälper människor uppskatta det lilla i julen, säger Theresa Eriksson.
Maria Wallin