Sportlov: E-sportläger mot hat och sexism

Ungdomsförbundet Sverok har tagit upp kampen mot hat, sexism och rasism på nätet. ”Vi vill göra e-sporten mer öppen och välkomnande”, säger Jesper Englin, Sverok, som under sportlovet arrangerar ett e-sportläger i Skellefteå.

Jämvikt. ”När jag såg att det var nästan lika många tjejer som killar på lägret blev jag jätteglad”, säger Emma Rehnman, 16 år. Foto: Lars Eriksson.

Jämvikt. ”När jag såg att det var nästan lika många tjejer som killar på lägret blev jag jätteglad”, säger Emma Rehnman, 16 år. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Not Found2017-03-10 15:48

Datorerna är utplacerade i stora cirklar. I mitten ligger härvor av kablar och kopplingsboxar. Här pågår en verksamhet som kräver både snabba uppkopplingar och hög koncentrationsnivå. 43 ungdomar har samlats i Skellefteå på ett sportlovsläger där dataspelandet står i centrum, men även där frågor hur man ska motarbeta hat inom e-sporten tas upp.

– Förutom att vi har ett läger där deltagarna får träna på spelet Counter-Strike så fokuserar vi även mycket på mångfald och inkludering, säger Jesper Englin, Sverok.

Arrangörer av lägret är ungdomsförbund Sverok, en organisation med över 100 000 medlemmar. Under de här dagarna får ungdomarna varva spelandet med workshops kring normer, attityder och beteenden på nätet.

– Normen inom e-sporten är en ung vit kille och tyvärr återspeglar sig det i hur personer som inte passar in i den normen bemöts.

Jesper Englin menar att vuxna borde ta ett större ansvar och engagera sig i vad barn och ungdomar gör på nätet.

– Har man som förälder bara lite kunskaper om vad barnen gör så kan man ställa nyfikna frågor.

Jesper brukar vara ganska tuff mot föräldrarna och påpeka att det faktiskt är deras skyldighet att sätta sig in i sina barns intressen. Det går inte att gömma sig bakom att man inte kan eller begriper.

– Se det som viken idrott som helst. Det krävs inte så mycket mer.

Förstår man vad barnen håller på med så är det också lättare att sätta gränser och regler runt datoranvändningen, förklarar Jesper.

Skellefteungdomarna Emma Rehnman, 16 år, och William Karlsson, 17 år, är framför allt med på lägret för att de vill utvecklas som spelare, men även för att träffa nya kompisar inom e-sporten. De tycker det är bra att de får vara med och diskutera de etiska frågorna under lägret.

– När jag går in i ett spel brukar vissa spelare anmärka på att jag är tjej, men jag har inte upplevt något hat, säger Emma.

William betonar att det inte spelar någon som helst roll om man är tjej eller kille, könet har ingen betydelse för hur bra man kan bli.

– E-sporten skulle kunna bli helt jämlik bara man tillåter det, säger William.

Normen inom e-sporten är en ung vit kille och tyvärr återspeglar sig det i hur personer som inte passar in i den normen bemöts.

undefined
Jämvikt. ”När jag såg att det var nästan lika många tjejer som killar på lägret blev jag jätteglad”, säger Emma Rehnman, 16 år. Foto: Lars Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om