Spisarna gick varma på Adakgrytornas påskfest

Spisarna gick varma och lokalen var fullsatt då Adakgrytorna höll sin årliga påskbuffé på skolan i Adak. ”Det här är ett bra tillfälle för bybor och folk från närliggande byar att träffas och umgås. Det är verkligen positivt på alla sätt”, säger Susanne Åhman, en av matgästerna.

I köket. Helga Wänstedt har fullt upp innan gästerna kommer. Foto: Carina Kvist.

I köket. Helga Wänstedt har fullt upp innan gästerna kommer. Foto: Carina Kvist.

Foto: Foto: Carina Kvist.

Not Found2017-04-15 16:31

Sill och potatis, ägghalvor med kaviar, lax, kyckling och köttbullar var en del av alla läckerheter som fanns uppdukade på påskbordet. Under två hela dagar har de fem ideella eldsjälarna Seija Tenhunen- Brännström, Helga Wänstedt, Ulla Öhman, Berit Örnered och Kersti Johansson, som ingår i gruppen Adakgrytorna, jobbat för att tillaga den traditionella påskbuffén.

– Var och en har sin egen arbetsuppgift men givetvis så hjälps vi åt där det behövs. Första dagen förbereder vi och andra dagen har vi fullt upp med att se till att maten och allt annat blir klart i tid.

Redan en timme innan utsatt tid kom de första gästerna. Kön ringlade sig lång och två som snabbt var framme vid påskbordet var syskonen Sebastian och Tyra Blomqvist som kommit tillsammans med deras pappa Tobias Blomqvist och farmor Monica Lundqvist.

– Vi har kört från Arvidsjaur och det här är premiär för oss hos Adakgrytorna. Det är säkerligen inte den sista, säger Tobias och tillägger.

– Det är så kul att barn och äldre människor kan mötas på detta vis. Det uppskattas nog från båda håll.

Även Gunilla Jonsson, Malå och Anna-Greta Larsson, Kokträsk var med på middagen.

– Det är fantastisk god mat, man känner sig välkommen och stämningen är på topp. Vi vill ge en eloge till arrangörerna som är så duktiga, säger Anna-Greta med ett leende.

Började i församlingslokalen i Adak

Seija berättar att Adakgrytorna startade redan för elva år sedan då den dåvarande kyrkoherden Christer Svensson tyckte att det skulle hända något för att öka gemenskapen i byn. En grupp kvinnor gick då ihop och startade Adakgrytorna. Till en början hjälptes de åt att laga middagar i församlingshemmets kök. Under åren har matgästerna ökat och då både fritids- och skolverksamheten upphört i byn så har middagarna flyttats till skolans lokaler.

– Det finns bra med utrymme och ett ordentligt kök. Varje jul ordnas en julmiddag och en gång i månaden serveras även en vardagsrätt. Vad det blir för mat blir månadens överraskning, säger Seija glatt.

Gynnar byn

Hon berättar vidare att inköpen till middagarna görs lokalt i den utsträckning det går och att överskottet går till välgörenhet. En som tycker att middagarna är en trevlig tillställning och positivt för byn är Susanne Åhman, butikchef på Handlarn i Adak.

– Dessa middagar skapar en god gemenskap och gynnar byn. Det är betydelsefullt, säger hon.

Kaffedoften sprider sig i lokalen och brickor med påskbakelser dukas fram. I köket slamrar pannorna igen då Adakgrytorna är i full färd med att stöka bort kvällens disk.

– De här dagarna är bland de finaste på hela året och vi är så tacksamma att det här uppskattas av så många, säger Seija och de andra kvinnorna tillägger.

– Trots att vi är trötta då vi går hem så är vi glada i själen och det känns varmt i hjärtat. Nu laddar vi för nästa år.

Dessa middagar skapar en god gemenskap och gynnar byn.

undefined
Glada. Berit Örnered och Ulla Öhman hjälps åt i köket. Foto: Carina Kvist.
undefined
I köket. Helga Wänstedt har fullt upp innan gästerna kommer. Foto: Carina Kvist.
undefined
Nöjda. Gunilla Jonsson, Malå och Anna-Greta Larsson från Kokträsk hade kört bil en bit för att vara med på påskmiddagen. Foto: Carina Kvist.
undefined
Trivdes. Syskonen Sebastian och Tyra Blomqvist tyckte att maten var god. Foto: Carina Kvist.
undefined
Adakgrytorna. Eldsjälarna bakom årets påskbuffé är Seija Tenhunen- Brännström, Berit Örnered, Ulla Öhman, Kersti Johansson och Helga Wänstedt. Jan-Ingvar Samuelsson hämtar varmrätt. Foto: Carina Kvist.
undefined
Påskbuffé. Hagar Wänstedt, Susanne Åhman och Maria Olofsson trivdes på Adaksgrytornas påskmiddag. Foto: Carina Kvist.

Skänker pengar

Adakgrytorna och deras matgäster har under åren tillsammans skänkt pengar till följande organisationer:

Smile 3 000 kr

I Ann-Gerds fotspår 3 000 kr

Fasteinsamling kyrkan 1 700 kr

Läkare utan gränser 4 000 kr

Världens barn 9 000 kr

Barncancerfonden 9 000 kr

Arrangemanget är ett samarbete med Svenska kyrkan och Adak byaförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!