Spelindustrin tar plats på Nordanå – utreder tomma lokaler

2021 ska Sara kulturhus stå klart – men vad kommer då att hända med de tomma lokalerna på Nordanå? Nu inleds en förstudie, med syfte att involvera spelindustrin på Skellefteå museum.

Ny teknik och spelindustrin  ska bli en del av Skellefteå museum.

Ny teknik och spelindustrin ska bli en del av Skellefteå museum.

Foto: Åserud

Not Found2020-01-20 08:15
undefined
Ethel Jonsson är projektledare för den nya spelsatsningen på Skellefteå museum.

Sara kulturhus växer stadigt i centrala Skellefteå, och när det invigs hösten 2021 förändras kulturscenen i Skellefteå på många sätt. För Skellefteå museum och Nordanåområdet innebär det en omställning – Museum Anna Nordlander och Skellefteå konsthall kommer båda flytta till nya kulturhuset, och på Nordanå kommer lokalytor bli lediga. Sedan beslutet om att bygga ett kulturhus togs har också frågan om Nordanåområdet diskuteras. Hur kommer det se ut, när delar av verksamheterna flyttar? Nu har Skellefteå museum inlett en förstudie.

– Anledningen till att vi tog det här steget är just de tomma ytorna. Där Museum Anna Nordlander nu finns kommer vi få tomma lokaler, och de vill vi fylla med något riktigt bra, säger Ethel Jonsson, projektledare för förstudien.

Fram till maj 2020 kommer olika möjligheter att undersökas, och exakt vad det resulterar i är oklart. Men något som däremot är bestämt är att det kommer att handla om spel och teknik.

– Skellefteå har vuxit till att bli en stor spelindustristad, med många olika företag inom det området. Samtidigt finns det inte riktigt någon dokumentation över detta – hur har det vuxit fram? Hur har det sett ut? Och hur ser det ut nu? Jag ska utreda hur det ser ut och hur vi kan lyfta det på museet.

undefined
Ny teknik och spelindustrin ska bli en del av Skellefteå museum.

Utgångspunkten är att Museum Anna Nordlanders lokaler ska förvandlas till en utställning om spelindustrin, men också att nya tekniker ska implementeras i resten av museets verksamhet.

– Det finns oändliga möjligheter. Med hjälp av teknik och spel som metod vill vi nå fler målgrupper och erbjuda nya upplevelsebaserade moment, säger Ethel Jonsson.

Hon nämner bland annat AR, artificiell verklighet, där historiska skeenden kan komma till liv genom tekniken.

– Ett exempel är ett projekt där lokala företag tillsammans med studenter återskapade Bonnstan så som det såg ut 1809, och man kunde stå där men uppleva dåtidens Skellefteå genom telefonen. Sådant inspirerar. Allt handlar om att berätta på nya sätt, säger hon.

Nästa steg är att knyta kontakter med spelföretag, men också IT-utbildningarna på Campus Skellefteå.

– Vi vill jobba tillsammans med andra i det här, och förhoppningsvis locka en yngre målgrupp. Det är ett steg i att utveckla Nordanå när vi får ett nytt kulturhus. Det här ska även i framtiden vara en spännande plats.

Fakta

Spelsatsning på Skellefteå museum

Ethel Jonsson är projektledare för en förstudie som ska göras mellan januari och maj 2020.

Så här beskrivs den: "Skellefteå har sedan tiden kring millennieskiftet utvecklats till en av Sveriges ledande spelindustristäder. Skellefteå museum önskar att fånga upp denna utveckling och koppla den till museets regionala uppdrag beträffande industri- och teknikhistoria samt att använda spel som metod i kunskapsförmedlande mening."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om