Äldreomsorgen i Skellefteå startade för två år sedan ett demensteam med syftet att stötta personer med demenssjukdom och deras närstående. Förhoppningen var bland annat att personerna skulle kunna bo kvar hemma så länge som möjligt. Nu har verksamheten utvärderats, och visat på positiva resultat.
Dels att demensteamet är efterfrågat - Under 2011 och 2012 har teamet hjälpt till i mer 340 ärenden.
Dels att de symptom som kan kopplas till demenssjukdom, exempelvis depression, nedstämdhet, vanföreställningar och hämningslöshet, har minskat hos dem som fått hjälp.
Uppskattat stöd
Demensteamet har också utarbetat en metod för handledning och utbildar personal i generell demensproblematik. En enkät till personalen visar på att demensteamets stöd varit uppskattat och bidragit till nya arbetssätt .
En stor del av teamets arbete är att införa de nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom.
– Teamets arbetssätt stämmer väl överens med evidensbaserad praktik, som bygger på bästa tillgängliga kunskap i praktisk och teoretisk mening säger Carina Berglund, som är vårdutvecklare inom äldreomsorgen i Skellefteå och projektledare för demensteamet.
Spar miljoner
Utvärderingen visar även på ekonomiska vinster: Beräkningar visar att arbetssättet kan ge cirka 2 miljoner kronor i minskade kostnader för äldreboendena totalt under ett år.
– Det är pengar som då kan omfördelas i vårdbehovsbedömningen och ge mer utrymme till sociala insatser som utevistelse och samvaro, säger Kenneth Fahlesson, socialnämndens ordförande.