– Bra, ropar Per Eriksson, drar fram en leksak ur fickan och kastar upp den i luften.
Den smidiga, gulliga lilla hunden, en working springer spaniel, tar ett språng och fångar leksaken i munnen. Det är belöningen. Hon har nyss lokaliserat droger, som hundföraren och polisassistent Per Eriksson gömt.
Hunden lystrar till namnet Vinna och tituleras specialsökhund - i polisens tjänst. Rasen är den första i sitt slag inom Skellefteå polisområde, och mycket uthållig för sök. Per Eriksson kommer ursprungligen från Umeå, har arbetat som polis i fem år och är bosatt och tjänstgör i Skellefteå. Han har alltid varit intresserad av hundar, har haft hund sedan han var åtta år och tog därför beslut att bli hundförare.
Per Eriksson och Vinna blev godkända som sökhundsekipage hösten 2014 och började tjänstgöra då.
Fler uppgifter
Vinna är tränad på droger, men planen är att utöka hennes kompetens.
– Hon söker alla konventionella droger och jag håller även på att utbilda henne till vapensökhund, säger Per Eriksson.
Det innebär att Vinna även kan lokalisera vapen och vapendelar som gömts eller dumpats – inomhus och utomhus.
Han har tränat Vinna själv, tillsammans med instruktörer på hundenheten i Västerbotten och under Per Erikssons utbildning till hundförare, fanns Vinna med i de moment ekipaget arbetar med nu.
– Antal uppdrag kan vara alltifrån tre gånger på en dag till att det går en hel vecka utan att vi kallas in, säger han och tillägger att flest jobb görs i Skellefteområdet, men att de även utfört uppdrag i Umeå, Vilhelmina och Åsele. För ett hundförarekipage är hela länet arbetsområde.
Ofta planerade jobb
Per Eriksson tjänstgör som ordningspolis, men rycker ut med Vinna när de blir kallade. Uppdragen förläggs ofta dagtid, men det händer att de blir utkallade helger och kvällar. De försöker alltid ta uppdragen. Det viktigaste är att Vinna får en ärlig chans att göra sitt bästa.
– Personligen ser jag helst att jag och hunden får påbörja husrannsakan innan kollegor söker manuellt. Då riskerar man inte att flytta föremål där droger kan vara gömda. Är det en bostad, där det finns personer, så får man försöka dela upp bostaden så att vi får söka så ostört som möjligt.
Vinnas sökuppdrag sker i bostäder, andra lokaler, fordon och utomhus i skog och mark. Hon är smidig och tar sig fram i stort sett överallt. Vilket, enligt Per Eriksson, är en stor fördel.
Myndighetsbeslut
När det gäller försvunna personer eller att hitta misstänkta och agera skydd, faller det utanför Vinnas uppdrag.
– Polishundarna i Skellefteå tar inte de uppdragen. Det baseras på ett beslut hos polismyndigheten som är taget sedan tidigare, säger Per Eriksson.
(Se artikel intill).
I Vinnas fall är det naturligt att hon inte faller under benämningen patrullhund. De är utbildade i bland annat personskydd. Vinna väger endast 15 kilo och Per Eriksson säger att en schäfer väger mer än det dubbla, i runda tal. Spanieln är mindre än raserna som används som patrullhundar och har även andra egenskaper, mentalt.
Ekipaget övar en gång per vecka. Ibland tillsammans med hundförare i Umeå, ibland med kollegor i Norrbotten.
– Då övar vi i olika lokaler och det är bra att träffa andra hundförare och utbyta erfarenheter och rådgöra med varandra.
Hur ser du på framtiden för polisens hundförare?
– Jag är nyfiken på hur det ska lösas i den nya organisationen, säger Per Eriksson, kopplar loss Vinna och ger henne ett kommando. Med ett graciöst språng landar hon i bakluckan på bilen.