Spånhyvelns dag firade 30 år

Det hyvlades takspån, fikades och firades i lördags då det var spånhyvelfest för 30:e gången hemma hos Eskil och Naima Wiklund i Bodan. ”Det är roligt att vi kan föra kunskap om gamla traditioner vidare. Spånhyveln är ett kulturminne värd att bevara”, säger Eskil som är en av eldsjälarna bakom arrangemanget.

Aspspån. Många takspån hyvlades fram under dagen. Foto: Carina Kvist.

Aspspån. Många takspån hyvlades fram under dagen. Foto: Carina Kvist.

Foto: Foto: Carina Kvist.

Not Found2016-06-12 20:36

Några trappor upp i spånhyveln har barn och vuxna samlats för att titta på då Björn Wiklund hyvlar takspån. På den andra sidan om hyveln står Emma Marklund som är snabb att ta emot takspånen.

– Det här är aspspån som ska användas till tallrikar på ett bröllop i sommar, säger Björn och håller upp ett nyhyvlat spån.

Under spånhyveln porlar bäcken. Hjulet som driver hyveln snurrar och vattnet sprutar. Eskil som var en av de bybor som på 80-talet var med och renoverade den gamla spånhyveln berättar att den fanns på samma plats redan på 1850-talet.

– Många i byn hade nytta av spånhyveln då de själva kunde tillverka en lätt och stark taktäckning till bostäder, ladugårdar och lador. Spånhyveln var i bruk fram till 1957.

Eskil berättar vidare att marknaden ändrades och under 1960-talet föll spånhyveln i glömska.

– Den fick förfalla tills byborna insåg kulturvärdet av att renovera och återuppbygga spånhyveln i det originella skick den var från början. En exakt kopia av den gamla spånhyveln stod klar för invigning i juni 1986.

30-årsjubileum

Sedan dess har spånhyvelns dag firats varje år hemma på gården hos Eskil och Naima. Några som verkade trivas var barnen Joline Lindström, Tilly Karlsson och Molly Berglund som hade fått fina saker som fanns på marknadsborden av sin farmor Irene Berglund.

– Vi har världens bästa farmor och vi bor i världens bästa by, säger Joline och får medhåll av de andra flickorna.

Stämningen var på topp och på en äng intill fick barn och ungdomar prova ponnyridning. Vid scenen hade många samlats för att lyssna på Edit Gustavsson som berättade historier på Skelleftebondska. Som avslutning på 30-årsjubileumet spelade bandet Kusmarkarna låten ”Vi möts igen”.

En exakt kopia av den gamla spånhyveln stod klar för invigning i juni 1986

undefined
Spelade. Bandet Kusmarkarna stod för en del av underhållningen. Foto: Carina Kvist.
undefined
Aspspån. Många takspån hyvlades fram under dagen. Foto: Carina Kvist.
undefined
Trivs. Barnen Castor Agghammar, Tilly Karlsson, Ludvig Lindberg, Molly Berglund och Joline Lindström hade roligt på spånhyvelfesten. Foto: Carina Kvist.
undefined
Koncentrerade. Björn Wiklund och Emma Marklund hyvlade takspån som ska användas till tallrikar på ett bröllop i sommar. Foto: Carina Kvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om