Sommaren ska hottas upp

Vandringsleder, fiske, turism och att flyga i luften med snöskotrar var några av idéerna.

Maria Söderberg, initiativtagare till seminariet diskuterade framtid med kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson. Foto: Bertil Sundkvist

Maria Söderberg, initiativtagare till seminariet diskuterade framtid med kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson. Foto: Bertil Sundkvist

Foto: Foto: Bertil Sundkvist

Not Found2014-01-27 06:53

Vintern är Arjeplogs ryggrad. Biltestverksamheten innebär fullbelagda hotell och full rusch i samhället. Men sommaren, hur ska den marknadsföras. Vad är det som lockar, är det fjäll, fiske eller vandring? Eller är det något annat? Ett öppet seminarium med Maria Söderberg som arrangör och moderater försökte hitta svar under lördagen.

Seminariet hade många talare och som inramning hölls en vinterloppmarknad, allt i Hotell Lyktans konferensdel.

Maria Söderberg var nöjd med uppslutningen, både vad gäller åhörare som talare.

– Det är nästan märkligt, alla jag bett ställa upp har gjort det, sa hon.

Hantverkaren Rigmor Laestander berättade om hantverkets möjligheter, om Norrbottens läns hemslöjdsförenings kurser och hur Arjeplogsföreningen Skapande händer försöker aktivera slöjdare i alla kategorier att verka för Arjeplogs utveckling. Bland annat hoppas Skapande händer att få igång hantverksförsäljning på Torget sommartid.

Ann-Christine Holmgren berättade om loppmarknaden i Marielund, fem mil sydväst om Arjeplog. Det startade som ett försök för sju år sedan av Ann-Christine och Kerstin Holmgren för att sätta Marielund vid Laisälven på kartan.

– För tre år sedan började vi räkna antalet besökare. 2011 hade vi 700 besökare, 2012 800 och förra sommaren kom 900. Jag tycker att vi lyckades.

Ann-Christine berättade att 2014 blir sista loppmarknadssommaren. Därefter blir lokalerna utställningslokaler för konst och hantverk.

– Vi kommer att satsa på hantverksförsäljning istället för loppmarknad, sa hon.

Johnny Johansson, vd för Arjeplogs Vilt berättade om hans och hustrun Helenas planer för före detta Nellys cafe på Torget.

– Det blir både vilthandel och café med viltprodukter och våfflor. Dessutom ska vi bygga en uteservering.

Kristina Utsi Boine har bevisat att det går att driva ett bokförlag från glesbygdens glesbygd. För 25 år sedan flyttade hon hem till Seidegava vid Piteälven och har verkat därifrån sen dess.

– Från början hade vi väg, telefon och post. Nu 25 år senare har vi knappt post, bara två dagar i veckan, telefonen slutade fungera i oktober men väg har vi, och plogbilsföraren Daniel gör ett bra jobb.

– När man importerar och säljer böcker är man beroende av bra postgång. Det händer att det blir avbeställningar på grund av lång leveranstid. Fax går inte att använda och internet är segt. Men jag trivs i mitt hem, sa Kristina Utsi Boine.

Åsa Petersen, bland annat krönikör i Norrbottens-Kuriren med mera, har inget körkort. Som hon lever behöver hon inget. Men när hon skulle till Arjeplog för att medverka i seminariet upptäckte hon att bussförbindelserna inte var av storstadskaraktär. För att tillbringa några lördagstimmar i Arjeplog måste hon åka från Luleå på fredagen och hem sent söndagskväll. Då fick pappa, Luleås förre kommunalråd Karl Petersen rycka in som chaufför.

Båda kom att tala på seminariet. Åsa gav sin syn på vad som eventuellt skulle kunna locka henne till Arjeplog. De många sjöarna. Uddjaurs 365 holmar.

– Kan man få ha en holme för sig själv, undrade hon och fortsatte:

– Jag skulle också vilja äta god mat och se Silvermuseet.

Pappa Karl som varit med och förverkligat Kulturhuset i Luleå berättade om sitt första besök i Arjeplog och fönsterbordet på hotell Silverhatten som svärfar Harald hade beställt.

Karl Petersen föreslog att Arjeplog skulle satsa på något på sommaren som sticker ut.

– Kammarmusikfestivalen som Sigvard Hammar anordnade var bra. I Luleå pratar man än om Seglings-VM som hölls 1988. Gör något som inte finns någon annanstans. Fixa en folk- eller världsmusikfestival Ni måste sticka ut. Börja i liten skala och låt det växa.

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson pratade om de viktiga små stegen. Att prata och visa upp smultronställen.

– Vi har Sveriges största fjällnära skärgård, vi har de vita nätterna, vi har det fantastiska fisket och så vill jag lyfta fram den serviceanda som finns bland människorna i Arjeplog.

Hennes egna smultronställen är sluttningen mot sjön Ikkesjaure i Arjeplogsfjällen vid en eld där man kan grilla korv, sommarstugan i Nåtti och hjortronmyren.

– Jag trodde aldrig att jag skulle stå upp och säga att jag älskar att plocka hjortron, men det gör jag.

Talarna avlöste varandra. Den här lördagen avhandlades allt från vackra kyrkor, vandringsleder, fiske, turism och att flyga i luften med snöskotrar och crossmotorcyklar.

undefined
Maria Söderberg, initiativtagare till seminariet diskuterade framtid med kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson. Foto: Bertil Sundkvist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!