– Vi brukar ha mönstret med en ökning under tidig höst, det är då vi ser effekterna av juni–septembers sexuella aktivitet, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.
Enligt statistiken syns en ökning nu jämfört med samma period förra året. 2013 konstaterades 929 fall av klamydia i Västerbotten och sedan dess har det ökat. Det ska gälla både män och kvinnor. Nationellt syns en ökning på sex procent fram till juni i år.
Orsakerna är förstås välkända:
– Allt handlar om hur många sexpartners man haft och med hur många man varit oskyddad. Sommaren är också en period då det faller sig naturligt att man träffar nytt folk, man träffar kompisars kompisar och man har mer tid och lust att ha sex. Och det är inget fel med det. Men smittskyddsenheten har som uppgift att mana till att man skyddar sig.
Och det är inte okunskap som orsakar smittspridningen.
– Kunskap har de flesta, de har hört talas om sjukdomen och vet att kondom skyddar. Det är snarare attityden som avgör om det blir kondom eller inte. Det finns attityder kring kondom, till exempel att det är oskönt, pinsamt eller att det framstår som att man inte litar på sin partner. Ungdomar verkar visserligen inte se det som att de har sex med en partner utan har sex för att ha sex.
Sedan är det beteendet som avgör om kondomen faktiskt åker på när det väl gäller.
– Här kan man behöva tänka sig in i det, hur blir det om jag gör såhär? Har jag makt att påverka situationen? Det ska kännas bra dagen efter också.
Och det handlar framförallt om att jobba beteendeinriktat för att undvika smittspridning, menar Stenmark.
– Det ska inte vara pekpinnar och broschyrer med läskiga bilder. Det handlar om att se vilket riskbeteende man har.
Det ska inte vara pekpinnar och broschyrer. Det handlar om att se vilket riskbeteende man har.