I år är det 50 stycken barn som är indelade i fyra grupper, de yngsta är födda 2011 och de äldsta 2000.
– Förra året var de 60 stycken. Vi har ett stort upptagningsområde och många kommer tillbaka år från år. Det är en tradition att man går här tills man har tagit sin guldmagister, säger Ilona Boström, en av de ansvariga till att anordna simskolan.
Kransar
Hon berättar att på avslutningen av simskolan är de lite högtidliga.
– Vi lägger ut kransar på bryggan och de som har tagit sin magister får simma ut och hämta en, säger hon.
När det är dags för den andra gruppen för dagen, samlas de först uppe på land.
Solmärket
Linn Boström som är ledare frågar barnen om de har smörjt in sig med solkräm. Svaren var väldigt blandat, sen får barnen berätta varför det är så viktigt att smörja in sig med solkräm och varför man ska vara försiktig att vara ute mellan 11—15. Sedan får alla ett solmärke utdelat till sig, sen lite övning på armtag och bentagsträning uppe på land innan det är dags att hoppa i vattnet.
Grunderna
I vattnet delas de in i grupper på tre och övar på att hoppa från bryggan, flyta, simma och dyka efter föremål. Men efter ett tag ser man att vissa börjar skaka tänderna, för det är bara 20 grader i vattnet. Vissa springer upp till bastun för att värma sig, medan vissa tappra stannar kvar och kämpar på med träningen.
Kallt men kul
För Sara-Elina Wiström, sju år från Gärdsmarksängarna är det första gången hon går på simskola.
– Det är bra. Träffar många vänner och jag har lärt mig att simma längder, berättar hon efteråt skakande i frossa.
För Theo Segerstedt, sex år är det andra gången han är med. Han bor i vanliga fall i Piteå, men är i Vallen i sommarstuga på sommaren.
– Det är kul att vara med kompisar och att dyka. Sen har jag lärt mig armtag och bentag, och jag kommer att bada mycket i sommar, säger han ätandes på en glass.
På filten bredvid Theo sittar hans mamma Anna.
– Det är så bra att det är en utesimskola, i Piteå finns inga. Det är en sån bra simskola, har själv gått här. Theo började när han var fem år, då fick de lära sig vattenvana, att bubbla i vattnet och så, avslutar hon.
Vi lägger ut kransar på bryggan som de som har tagit sin magister får simma ut och hämta