Enligt Christopher Wangson, chef vid individ- och familjeomsorgen i Norsjö, saknas rekryteringsunderlag för socionomer i inlandet och problemet har funnits under en längre tid.
– Vi har annonser ute, men det finns inga behöriga sökande. Och vi kommer att behöva rekrytera fler medarbetare nu och inom en snar framtid, säger han.
Under 2016 fick kommunerna stimulansmedel av staten för att anställa just socionomer. Det fick dessvärre ingen effekt.
– Det var en fin gest men eftersom vi inte får tag i personal måste vi skicka tillbaka merparten av de 743 000 kronorna vi fick, säger han.
Vad innebär det här för verksamheten?
– Det blir att prioritera och under 2016 har vi fått prioritera barnärenden eftersom det kom många ensamkommande barn, säger han.
För många kommuner har stafettsocionomer blivit en lösning. En undersökning som SVT gjorde i höstas bland de 40 största kommunerna visar att kostnaderna för dem mer än tredubblats på tre år.
– I Norsjö har vi kontinuerligt blivit kontaktade av företag som ringer och mejlar och erbjuder hyrpersonal, säger Christopher Wangson.
Men det är ingen utveckling han vill se. Han uppskattar att kostnaderna skulle bli de dubbla, jämfört med att kommunen anställer.
– Vi ser en oroande utveckling kring stafettsocionomer, liknande den som gäller för läkare, säger han.
Istället har ett nytt samarbete startat mellan Norsjö, Malå, Lycksele och Skellefteå. Enligt Christopher Wangson ser rekryteringsläget desto bättre ut vid kusten. Tanken är att personal anställs i en inlandskommun, men har sitt kontor i statshuset i Skellefteå. Ett kontor som respektive kommun hyr.
– Socionomerna genomför uppdrag i respektive kommun ett par dagar i veckan och gör sedan administrationen i Skellefteå, säger han.
Att vara stafett ger bra betalt. Hur tror ni att detta upplägg ska locka fler?
– Som stafett har du ingen kontinuitet i klientkontakten. Det här upplägget är också ett sätt att erbjuda variation i arbetet, något bemanningsföretagen också lockar med. Vi hör redan nu ryktesvägen att det finns individer som vill söka hit. I den mån det går bereder vi även befintlig personal möjligheten att jobba från Skellefteå, säger Christopher Wangson.
I dagsläget är det fyra anställda inom hans stab som pendlar från Skellefteå till Norsjö.
– Vi är med och bryter ny mark. Jag hoppas att fler kommuner ser en möjlighet i det här och tar efter det, tillägger han.
Vi ser en oroande utveckling kring stafettsocionomer, liknande den som gäller för läkare.