Det beräknas finnas drygt en miljon kortspelare i världen som tävlingsspelar i bridge varav drygt 27 500 är svenskar. I lördags var det dags för spelare från Norr- och Västerbotten att göra upp i den årliga Oktoberträffen som är en tävling som hållits i Skellefteå sedan 1945.
– Bridge är ett så kallat strategispel, ett parspel som går ut på att spela hem ett visst antal bjudna stick. Korten måste spelas på rätt sätt och man ska försöka göra så få misstag som möjligt, förklarar tävlingsledaren Viking Nordvall.
Paren som spelar tillsammans placerar sig mitt emot varandra runt ett bord för fyra personer. Det är tyst i lokalen och alla givar spelas samtidigt. Inför varje rond så knappar spelarna in olika uppgifter som bland annat vilket kontrakt man har, vem som är spelförare, vilka som spelar och antal stick. Därefter räknas all data ut automatiskt. Viking Nordvall berättar att det kan vara mycket att tänka på och lära sig i början.
– Om man är intresserad så rekommenderar jag att gå en grundkurs hos en klubb på respektive ort, säger han.
Spelat i 40 år
Anders Landmark som spelar för Luleå bridgeklubb har spelat bridge i cirka 40 år. Åren 1998 och 2008 tog han hem segern i Oktoberträffen.
– Jag är uppvuxen i Skellefteå och det är alltid lika roligt att komma tillbaka. Bridge är ett socialt spel och kombinationen av matematik och psykologi är intressant. Det är bra gemenskap inom klubbarna och man träffar många likasinnade. Det är roligt, säger han.
Inför sista ronden
Tävlingen har pågått hela dagen och är nu inne på den sista ronden. Tävlingsledaren Viking Nordvall skriver ut listor som visar hur spelarna ligger till. Två som sitter mitt emot varandra och som varit med och spelat bridge sedan 1980 är paret Eva-Britt och Lars-Göran Blomkvist.
– Just nu går det inte så bra. Vi ligger i mitten av resultatlistan men det är så kul. Jag gillar den sociala samvaron och utmaningen med det strategiska tänkandet, säger Eva-Britt med ett leende.