Snökanoner: Därför drabbas vi • Mäktigt klipp – så drar kanonen in

Namnet ”snökanon” kommer från hur det spyr ut snö likt snökanoner på skidbackar – som i Skellefteområdet förra helgen. ”Tittar man på satellitbilder ser det ut lite som en kanon”, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Foto: Foto: Christoffer Åhlund

Not Found2016-11-12 08:00

Väderfenomenet är vanligt i vissa delar av USA, där det kallas ”lake effect snow”, alltså ”sjöeffektsnö”. I vårt fall Bottenviken. Det bildas stråk av moln som sprider sig som en kanon in mot kusten på grund av ånga som kommer upp från vattnet och snabbt transformeras till snö vid mötet med kall luft.

Videon nedan är från Buffalo i New York, som likt Skellefteå får återkommande besök av snökanoner. Klippet är från 2014 då snökanoner bidrog till en av de värsta snöstormarna som regionen har sett på länge, alltså inte i närheten av vad Skellefteregionen upplevde förra helgen.

En CNN-reporter som växt upp i Buffalo kallar snökanoner för ett av jordens ”coolaste saker” eftersom det händer så pass snabbt och spyr ut så pass mycket snö under kort tid.

– Du måste skotta konstant för att ens hinna med, säger han.

Att Norrlandskusten drabbas ofta beror på nordostliga vindar, från norra Finland och Ryssland, som passerar över relativt varmt vatten i Bottenviken. Senare under vintern är vattnet fruset eller nära nollgradigt, därför inträffar snökanoner nästan alltid i början av vintern.

Det är det nära kustlandskapet som upplever det massiva snöfallet, därför nådde inte förra helgens snökaos till Boliden och längre.

– Eftersom snökanoner beror på att det finns vatten utanför kusten är det endast kusten som berörs. Snökanoner brukar inte röra sig så långt in i landet. Därför det kan bli stora skillnader i snödjup på ett relativt litet område, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.

Piteå och Luleå får mer sällan besök av snökanoner då de ofta stannar vid Hökmarksberget och lastar av mängder med snö i området omkring.

– Just Skelleftebukten är ett klassiskt område som är utsatt för det här väderfenomenet extra mycket under den här tiden på året. Kall luft drar sig fram och då ökar risken för snökanoner just där, säger Marcus Sjöstedt.

Har du fortfarande inte förstått vad snökanoner är? Kolla in den pedagogiska videon nedan som är från amerikansk tv. De har en betydligt större budget än Norran, eller SMHI för den delen, och kan beskriva den med påkostad 3D-teknik:

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!