Robert Lindberg, vd på Skellefteå Airport, har redan kollat. Den egna flygplatsens nyckeltal ser väldigt bra ut jämfört med andras.
På flygplatsen i Falmark är uppvärmningen och elförbrukningen fossilfri. Byggnaden värms upp med en pelletsanläggning och elen är certifierad grön el. Bagagebandet och trappbilarna är eldrivna. Kvar är fordon som exempelvis sopar banan och plogar.
– Som ett första steg vill vi införa biodiesel, säger Robert Lindberg.
Uppercut
Han tror att det kan vara klart före år 2020 och pratar i boxartermer:
– Jag vill inte småjabba. Jag vill göra en uppercut. När andra säger att ”vi är på gång” så vill jag säga ”vi är klara”.
Flygplatsen i all ära. Men flygplanen då, när blir de fossilfria?
– Det är upp till flygbolagen. Men jag vet att de håller på för fullt, säger Robert Lindberg.
En utredning om fossilfri fordonstrafik visar hur svenska fordonsflottan ska bli fossiloberoende till år 2030 och i stort sett fossilfri till 2050. Men det ser tungt ut. Transportekonomen Arne Karyd har i sin rapport ”Fossilfri flygtrafik?” skrivit att ”Flygplanstillverkarna tenderar att överdriva potentialen i framtida teknisk utveckling. Det finns ett stort antal tekniska utvecklingsspår men i många fall saknas de drivkrafter som skulle kunna leda utvecklingen in på dessa spår, t.ex stigande bränslepriser eller märkbara utsläppsrätter”.
Vad säger du, är flygbolagen motiverade?
– Jag tycker att de kämpar. Jag vet att många flygbolag börjat testa alternativ, säger Robert Lindberg.
Arne Karyd menar att ”effekten av dessa ansträngningar är huvudsakligen PR-mässig; man visar att man gör något.”
Vad tror du?
– Jag vet att bränslekostnaden är den största de har. När jag träffar bolagen tycker jag att det finns en drivkraft. Det finns ju ett marknadsvärde i att vara först, säger Robert Lindberg.