Smaskens smakade maten i Skellefteå

”Provsmaka Skellefteå”. Så löd uppmaningen i utskicket till årets kulinariska vandring. 96 gäster hörsammade och startade vandringen med förrätt nummer ett på Stiftsgårdens restaurang.

Stiftsgården. Elin Almqvist serverar.

Stiftsgården. Elin Almqvist serverar.

Foto: Foto: Karin Israelsson

Not Found2015-05-03 21:35

– Det är fjärde året vi arrangerar det här och det är ett sätt för krögarna i Skellefteå att få presentera sin mat och sina lokaler, säger Jan Engblom, arrangör och ordförande i föreningen Matfestens Vänner.

Upplägget är att gästerna äter en femrättersmeny, med en rätt på varje restaurang. Man går från bord till bord och avnjuter det norrländska skafferiet och köket gånger fem, så att säga.

Stina Renström är en av dem som kläckte idén till ”Provsmaka Skellefteå”.

– Jag tycker om utveckling och att göra roliga saker. Och sedan älskar jag mat, säger hon.

Hon deltar i arrangörsgruppen på fritidsbasis och tillägger:

– Krögarna är så engagerade och så lär de ju känna varandra i och med det här.

Det började, som sagt, på Stiftsgården redan klockan fyra med en av de båda förrätterna.

Efter förrätt på Stiftsgården bar det av till Nordanågården där man avnjöt förrätt nummer två. Sedan var det dags för Verandan Kök & Bar där gästerna åt varmrätt nummer ett på menyn. Restaurang Nygatan 57 bjöd på varmrätt nummer två och som grädde på moset avslutades gästernas kulinariska vandring på Bishop Arms där det serverades dessert.

Och enligt Jan Engblom har föreningen Matfestens vänner inte tänkt sätta punkt – tvärtom.

– Vi hoppas att det här blir ett återkommande evenemang och vem vet: Det kanske även går att utöka och även göra någonting på hösten också.

Arrangören föreningen Matfestens Vänner har som målsättning att öka intresset för utveckling av lokal matkultur och lokalproducerade råvaror.

Vi hoppas att det här blir ett återkommande evenemang.

undefined
Gästerna är på väg. Henrik Larsson, kökschef på ­Verandan Kök & Bar, arrangerar varmrätten.
undefined
Jan Engblom på väg in på Nordanågården för att avnjuta en av gårdagens rätter. Evenemanget fick tummen upp av de gäster Norran talade med och arrangörerna hade till och med tur med vädret … 
undefined
Kökschefen Abbe Ammar på Bishop Arms förbereder kvällens dessert: parfait.
undefined
Nordanågården. Richard Löfmark är kock på Nordanågården och hade fullt upp på söndagen.
undefined
Stiftsgården. Elin Almqvist serverar.
undefined
Serverar. Åsa Nyström och Simon Höglund bar ett antal tallrikar vid söndagens ”Provsmaka Skellefteå”. De serverade på Stiftsgården.
undefined
Kökschef. Johanna Vernersson på restaurang Nygatan 57 har börjat uppläggningen av varmrätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om