Slopar generösa pensioner

Landstingsfullmäktige följer SKL:s förslag och slopar de generösa politikerpensionerna. De nya reglerna införs den 1 januari nästa år, och gäller därmed de politiker som tillträder efter valet i höst.

Foto: TT

Foto: TT

Foto: Foto: Jenny Petersson

Not Found2014-02-19 09:03

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som rekommenderar en skärpning av de nuvarande villkoren. Förändringen innebär en kortad omställningstid samt krav på att politikerna aktivt måste söka nya jobb för att få rätt till stödet.

De nuvarande pensionsvillkoren för förtroendevalda heltidspolitiker har ibland kritiserats. De innebär bland annat att förtroendevalda från den dag de fyller 50 år, men före 65 år, har rätt till visstidspension till och med sin ålderspension. Helt utan krav på att söka nya jobb.

Skärpta regler

De nya bestämmelserna innebär i korthet att ett omställningsstöd kan ges i högst tre år, och att det under de två sista åren påverkas av andra eventuella inkomster. Det ställs även krav på att personen ifråga söker nya jobb.

SKL:s nya modell ska kunna användas för politiker som tillträder efter valet i höst. Reglerna gäller inte retroaktivt. För de politiker som fått sina uppdrag före förändringen trätt i kraft, gäller alltså de gamla villkoren.

Reglerna ska tillämpas på förtroendevalda vars uppdrag uppgår till minst 40 procent av en heltidssysselsättning. Något få fritidspolitiker kommer upp i. De som främst berörs av förändringen är landstingsråden, nämndsordföranden och politiska gruppledare.

”Stuckit i ögonen”

Peter Olofsson (S) landstingsråd:

– Det känns bra att vi tagit beslutet, och att det är ett beslut som samtliga partier står bakom, säger han.

Nicklas Sandström (M) understryker att beslutet genomsyras av ”arbetslinjen” och att mycket av kritiken som riktats mot tidigare villkor försvinner.

– I framtiden finns inte möjligheten att gå vid 50 och uppbära pension till 65, vilket har stuckit många i ögonen.

undefined
Foto: TT

Omställningsstöd och pension till förtroendevalda:

Förtroendevalda som haft sitt uppdrag i minst 4 år, till minst 40 procent, kan få ett omställningsstöd när de lämnar de politiska uppdragen. Varje tjänstgöringsår ger tre månaders stöd, men maximalt ges tre års stöd.

Omställningsstödet ska ses som ett tidsbegränsat stöd, i syfte att underlätta övergången till arbetslivet.

Första och andra året är nivån 85 procent av årsarvodet. Tredje året 60 procent. År två och tre tas även hänsyn till eventuella andra inkomster. Det ställs även krav på att personen ifråga söker nya jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om