Det nuvarande systemet har kritiserats. Det innebär bland annat att förtroendevalda politiker från den dag de fyller 50 år, men före 65, har rätt till visstidspension till och med sin ålderspension. Detta helt utan att behöva söka nytt jobb.
Det är Sveriges kommuner och landsting som fattat beslut om de nya reglerna, som föreslås gälla från och med 1 januari år 2015. Den nya modellen är mindre generös. Omställningsstödet kan ges i högst tre år. Och det ställs motkrav: de före detta politikerna får snällt söka nya jobb.
Få berörs
Reglerna gäller förtroendevalda som har uppdrag på mer än 40 procent. Något få fritidspolitiker kommer upp i. I förbundsfullmäktige är det i dagsläget bara en person som jobbar mer än 40 procent, regionrådet Erik Bergkvist (S). Men han berörs inte heller, eftersom reglerna inte ska tillämpas retroaktivt.
Politiker som redan har fått sina uppdrag, får alltså pensionsvillkor enligt den gamla modellen.
– Vi har tidigare inte antagit någon helhetslösning, så före detta hade vi inget övergripande beslut om vad som skulle gälla. Istället tog vi engångsbeslut kring enskilda personer, säger han.
Många kommuner och landsting har redan antagit modellen, som är en rekommendation och inget krav. Om en politiker har uppdrag på flera håll, exempelvis landsting, kommun och Region Västerbotten, kan en jämkning mellan de olika pensionsvillkoren bli aktuell.
– För mig blir det aktuellt med en slags jämkning, men det här är inga lätta frågor. Jag tror att politiker med uppdrag på flera håll, som sammanslaget uppfyller över 40 procent, kan tjäna på att utreda saken, säger Erik Bergkvist.