Där landstingen valt att göra cellproven kostnadsfria, har screeningdeltagandet ökat. Det skriver Nätverket för gynekologisk cancersom vid årsskiftet krävde att samtliga landsting slopade avgiften. Efter ett nekande svar från Västerbotten, har det nu anlänt ännu en skrivelse.
”Varför väljer ni att behålla avgiften när den bevisligen minskar effekten av sceeningprogrammet?” undrar föreningen.
Bland annat lyfts argumentet att avgifter inom sjukvården främst har till syfte att styra patienter till rätt vårdnivå, samt öka intäkterna: ”Men för screeningverksamhet finns inget styrningsbehov”. Om så många som möjligt ska delta, måste trösklarna bort, skriver föreningen.
Karin Lundström (S) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Vi svarade utförligt på deras första skrivelse, och där berättade vi att vi har en god täckningsgrad för gynekologisk cellprovskontroll i länet.
Hon hänvisar till rapporten Förebyggande av livmoderhalscancer i Sverige från 2012, som visar att täckningsgraden i riket för kvinnor i åldrarna 23 till 60 år är 80 procent. I Västerbotten var den 84 procent. För kvinnor i åldrarna 51 till 60 år ligger riket på 84 procent. I Västerbotten var den 94 procent.
Landstinget svarade även att cellprovet redan i dag är gratis för åldersgruppen 23 till 26 år.
– Vi har ännu inte valt att ta bort avgiften helt, men vi har inte heller höjt den, säger Karin Lundström.
Erfarenhet visar att deltagandet ökar om avgiften slopas. Är ni rädda om intäkten?
– Avgiften är inte hög och undersökningen sker sällan. Jag tror vi måste jobba på andra sätt. Exempelvis genom att utreda vilka kvinnor som inte kommer och hur vi kan påverka dem.